Χτυπά κόκκινο η ένταση στα ελληνοτουρκικά
Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν μάλιστα ότι μπορεί να κρατήσει αυτό το σκηνικό μέχρι τις εκλογές στη γειτονική χώρα.
Περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης επί του πεδίου είναι πολύ πιθανή όπως εμμέσως παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός. Η ρητορική της Τουρκίας να μην μεταφραστεί και σε παραπάνω ένταση στο πεδίο, ήταν η ακριβής φράση του.
Το τι ακριβώς σημαίνει «παραπάνω ένταση στο πεδίο» δεν το διευκρίνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο συνέστησε αυτοσυγκράτηση, σήμερα, από όλους.
Είναι αντιληπτό ότι ένα επεισόδιο τύπου Ιμίων δεν αποκλείεται ως πιθανότητα αυτό το καλοκαίρι.
Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να δώσει αυτή την εικόνα εν μέσω της τουριστικής περιόδου. Γι' αυτό και δεν πιστεύει ότι θα έχουμε μια επανάληψη της έντασης όπως αυτή που είχαμε το καλοκαίρι του 2020 όταν το Oruc Reis παραβίασε τα εθνικά χωρικά ύδατα.
Είναι όμως σαφές ότι πλέον υπάρχει συντονισμένη κίνηση ρητορικής επίθεσης από την Άγκυρα.
Από όλες όμως τις δηλώσεις συγκρατώ αυτές που έκανε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, δηλώσεις που ξεφεύγουν από κάθε όριο διπλωματικής αβρότητας, όταν έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τους Έλληνες πολιτικούς κομπλεξικούς. Είπε λοιπόν επί λέξει ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας:
«Οι πολιτικοί στην Ελλάδα έχουν κόμπλεξ, εμείς δεν έχουμε βρεθεί ποτέ σε τέτοιο κόμπλεξ. Αν δεν επιτίθενται στην Τουρκία κάθε μέρα, είναι σαν να μην μπορούν να ικανοποιήσουν το λαό τους. Ένα τέτοιο σύμπλεγμα έχουν. Αυτό είναι στην πραγματικότητα σύμπλεγμα κατωτερότητας. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει εξήγηση. Δεν βγαίνω κάθε μέρα εγώ και επιτίθεμαι στην Ελλάδα. Ούτε έχω τέτοια ανάγκη, ούτε ο κόσμος έχει τέτοιες προσδοκίες από εμένα. Ο λαός δεν λέει ότι επικρίνει την Ελλάδα κάθε μέρα. Όλα με μέτρο, όταν χρειάζεται».
Η Άγκυρα φαίνεται να είναι ενοχλημένη και από τη διακοπή της θετικής ατζέντας όπως διαπιστώθηκε από άλλο σημείο των δηλώσεων Τσαβούσογλου:
«Ποτέ δεν είπαμε στους επιχειρηματίες μας ότι οι σχέσεις μας είναι κακές και θα πρέπει να σταματήσετε εκεί το εμπόριο, τις επενδύσεις και τα σχέδιά σας. Επικρίνουμε ο ένας τον άλλον σε άλλες πλατφόρμες, αλλά ήταν γελοίο για τον Δένδια να πηγαίνει σε επιχειρηματίες και να παραπονιέται για την Τουρκία. Εμείς δεν λέμε κάτι τέτοιο στους επιχειρηματίες μας. Όταν μάλιστα μας ρωτούν, όταν υπάρχει πρόβλημα με μια χώρα, τους ενθαρρύνουμε λέγοντας ότι "εμείς θα τα φτιάξουμε, εσείς συνεχίστε τις επενδύσεις σας ή το εμπόριο". Μπορεί να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, εντάσεις, μπορεί να υπάρχουν φιλίες, μπορεί να αυξάνεται η συνεργασία στις διεθνείς σχέσεις… όλα αυτά είναι φυσιολογικά. Δυστυχώς η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα είναι αξιοθρήνητη. Αλλά σε ένα θέμα – στα άλλα θέματα δεν θέλω να μιλήσω για το κόμπλεξ τους ή ότι δεν είναι σωστά, δεν το επικροτούμε βέβαια, αλλά τα καταφέρνουν κάτι πολύ καλά. Ακόμη κι όταν έχουν απόλυτα άδικο, είναι πολύ καλοί στο να εξηγούν πόσο δίκιο έχουν και να κλαίνε».
Πάντως μετά από όλες αυτές τις επιθέσεις αποφάσισαν να στείλουν στη σύνοδο της Θεσσαλονίκης τον υφυπουργό εξωτερικών της Τουρκίας. Θα έχει ενδιαφέρον και μόνο η παρουσία του εκεί πόσο μάλλον αν κάνει δηλώσεις.