Ελληνοτουρκικά: Πιθανή αμερικανική παρέμβαση για αποκλιμάκωση
Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ο Ταγίπ Ερντογάν
O πρόεδρος της Τουρκίας πλέον απειλεί και στα ελληνικά, και διατυπώνει την πιο απειλητική ομιλία του εναντίον της Ελλάδας από τότε που ανήλθε στην εξουσία πριν από 20 χρόνια.
Νομίζει ότι μπορεί να αναμετρηθεί μόνος του με την Ιστορία. Όσο και αν δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια συγκέντρωση δυνάμεων στα τουρκικά παράλια που να έδειχνε ότι επίκειται κάτι, όλη η ρητορική του Ερντογάν προβληματίζει πάρα πολύ.
Χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέφερε εκ νέου το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου που έχει ενταχθεί πλέον στην εξωτερική πολιτική τους.
Συγκεκριμένα, κάλεσε την Αθήνα «να σταματήσει τη στρατιωτικοποίηση νησιών» που δεν διέπονται από στρατιωτικό καθεστώς, αλλά και να «δρα σε συμφωνία με τις διεθνείς συμβάσεις».
«Δεν κάνω πλάκα, μιλάω σοβαρά. Αυτός ο λαός είναι αποφασιστικός, κι όταν αυτός ο λαός πει κάτι, ακολουθεί αυτά που λέει. Οι προσπάθειες να εντάξουν τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ και τρίτες χώρες και να εμπλέξουν κι αυτές, δεν σημαίνει τίποτα πέρα από μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφικό τέλος. Φαίνεται πως ο κ. Μητσοτάκης κάνει τουριστική απόβαση στα νησιά. Δεν μπορεί να φτάσει κάπου», είπε, μεταξύ άλλων, προσθέτοντας:
«Τις προκλήσεις της Ελλάδας τις αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία, Όμως βλέπουμε πως αυτή η ψυχραιμία μας παρεξηγήθηκε από την άλλη πλευρά. Η Τουρκία δεν καταπατά το δικαίωμα και το δίκαιο κανενός. Αλλά δεν επιτρέπει και να της καταπατηθούν και τα δικαιώματά της από κανέναν. Αυτή η χώρα από την ίδρυση της, βασιζόμενη στις πλάτες άλλων χωρών, εμπλέκεται στους υπολογισμούς άλλων χωρών. Καλούμε την Ελλάδα να συμμαζέψει τα μυαλά της, να μείνει μακριά από τα όνειρα, τις δηλώσεις και τις ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα που θα μετανιώσει, όπως συνέβη πριν από έναν αιώνα. Συνέλθετε! Η Τουρκία δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματα της στο Αιγαίο. Όπως δεν θα σταματήσει, όταν χρειαστεί, να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που της δίνει το διεθνές δίκαιο στο ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών».
Η Τουρκία λοιπόν κραυγάζει και απειλεί. Η Ελλάδα επιχειρηματολογεί και έχει ως πρώτη προτεραιότητα τη διπλωματία.
Έδωσε του χάρτες στη δημοσιότητα, ενημέρωσε τις ξένες πρεσβείες, συνομιλεί η κυβέρνηση με ξένους αξιωματούχους.
Σήμερα θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σόλτς στη Θεσσαλονίκη. Και επειδή είναι ακόμη νωπό στο πως στήθηκε το θέμα των Ιμίων το 1996 όταν και τότε εξελισσόταν σταδιακά η κρίση, δεν θα απέκλεια κάποια πρωτοβουλία των Αμερικανών για αποκλιμάκωση.
Ίσως αυτή η πρωτοβουλία γίνει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 28 Ιουνίου στη Μαδρίτη όπου το παρών θα δώσουν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν .
Αλλά και πάλι το χρονικό διάστημα μέχρι τότε είναι πολύ μεγάλο για τα πολιτικά δεδομένα έτσι όπως τρέχουν οι εξελίξεις με τις δηλώσεις που γίνονται πλέον καθημερινά από τους γείτονες.