Σύνοδος Θεσσαλονίκης: Η προσοχή της Αθήνας και στα Βαλκάνια
Ήταν μια σύνοδος που δημοσιογραφικά ενδιέφερε κυρίως η τοποθέτηση του πρωθυπουργού απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Κι όμως τα όσα είπε χθες από τη Θεσσαλονίκη για την διεύρυνση των χωρών των δυτικών Βαλκανίων έχει πολύ ενδιαφέρον κυρίως διότι στην περιοχή η κινητικότητα είναι μεγάλη και επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Γι ΄αυτό και η συζήτηση αφορούσε το πώς κρατηθεί ζωντανό το όραμα για ένταξη των χωρών στην ΕΕ και να μην ακολουθήσουν οι χώρες αυτές τα ρωσικά καλέσματα.
Ο πρωθυπουργός έθεσε το 2033 ως ορόσημο για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη δήλωση του, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου, στόχος που όπως είπε είναι φιλόδοξος αλλά και ρεαλιστικός αν επανέλθει στον αξιακό πυρήνα της Ένωσης η ιδέα της διεύρυνσης.
«Πιστεύω ότι μπορεί να είναι και ρεαλιστικός, αν επανέλθει στον αξιακό πυρήνα της Ένωσης η ιδέα της διεύρυνσης. Κυρίως όμως είναι ένας στόχος με βαριά ιστορική σημασία, γιατί πριν από 30 χρόνια η Δύση υποδέχθηκε όσα κράτη είχαν αποκοπεί από αυτή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, χωρίς να απαντήσει ουσιαστικά στο υπαρξιακό ερώτημα για το μέλλον τους»
Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ανησυχούν ότι οι εθνοτικές διενέξεις μπορεί να αναζωπυρωθούν και ότι η Ρωσία μπορεί να επιχειρήσει να μεταφέρει τη γεωπολιτική σύγκρουση στα Βαλκάνια.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι προχτές στην Αχρίδα συναντήθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά Βαλκάνια» οι ηγέτες της Σερβίας, της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας και για πρώτη φορά του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, χωρών υποψηφίων προς ένταξη στην Ε.Ε.,
Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ο υπουργός εξωτερικών ολοκλήρωσε την περιοδεία του σε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος καλεί την ηγεσία της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας στο Φανάρι.
Ο καγκελάριος Σολτς που χθες ήταν στη Θεσσαλονίκη επιδιώκει να ασκήσει ισχυρές πιέσεις σε Βελιγράδι και Πρίστινα για να συμφωνήσουν σύντομα σε λύση στο θέμα του Κοσόβου, και στον πρόεδρο Βούτσιτς να συγκρατήσει τον φιλορώσο ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας που απειλεί με απόσχιση και διάλυση του παραπαίοντος αυτού κράτους. Το ίδιο και στη Σόφια όπου η ηγεσία της εξακολουθεί αναβιώνοντας διαμάχες περασμένων αιώνων, να εμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε.
Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έγινε το 1997 στην Κρήτη. Και όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είκοσι-πέντε χρόνια μετά η Προεδρία της διαδικασίας επανέρχεται στην Ελλάδα , για να παραδώσει στο τέλος αυτού του μήνα στο Μαυροβούνιο. Και είμαι πολύ χαρούμενος που ο Πρόεδρος Ðukanović είναι μαζί μας, θα παραλάβει έτσι τη σκυτάλη του θεσμού για να μας υποδεχθεί με τη σειρά του σε ένα χρόνο από τώρα στην Ποντγκόριτσα, εκεί που πρέπει να δώσουμε συνέχεια σε όσα συμφωνήσαμε εδώ»
Έξι Πρόεδροι, τέσσερις Πρωθυπουργοί και ένας Αναπληρωτής Πρωθυπουργός έδωσαν το παρών χτες, κάτι που αναγνωρίζει και αποδεικνύει τη σημασία της και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδος ως πυλώνα σταθερότητας και αξιοπιστίας στην ευρύτερη περιοχή πολύ περισσότεροι που οι Αμερικανοί ενισχύουν με στρατεύματα στρατιωτικές συμφωνίες, σύγχρονο οπλισμό, το βαλκανικό τόξο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα και τις χώρες της Βαλτικής.