Σύνοδος ΝΑΤΟ: Το τουρκικό παζάρι Ερντογάν, η συμφωνία με Σουηδία, Φινλανδία
Πλήρης συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά του PKK, επίδειξη αλληλεγγύης προς την Άγκυρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της είναι δύο από τα κέρδη του Ταγίπ Ερντογάν στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε χθες ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τους ομολόγους από τη Σουηδία και τη Φιλανδία.
Στο τρισέλιδο κείμενο υπάρχει επίσης συμφωνία για δέσμευση για μη υποστήριξη του PYD-YPG και της FETO για αποφυγή εμπάργκο και περιορισμών στην αμυντική βιομηχανία αλλά και αύξηση της συνεργασίας.
Το τουρκικό παζάρι φαίνεται ότι είχε αποτέλεσμα και είναι ενδεικτικό ότι η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της ανέφερε χτες το βράδυ ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Θα συγκροτήσουν επίσης έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.
Η Τουρκία εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες. Επίσης η Σουηδία και Φινλανδία θα αλλάξουν την εθνική νομοθεσία τους όσον αφορά την τρομοκρατία.
«Το τριμερές μνημόνιο δεν απαριθμεί πρόσωπα που μπορούν να εκδοθούν», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι το μνημόνιο, περιγράφει αρχές για την έκδοση προσώπων που έχουν σχέση με την τρομοκρατία και όχι μεμονωμένων πολιτών.
Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά θα ληφθούν συγκερκιμένα μέτρα για την έκδοση τρομοκρατών ενώ υπάρχει και συμφωνία για δημιουργία μηχανισμού συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σε έκτακτη είδηση τη συμφωνία και σχολίαζαν ότι με την αποφασιστική στάση του προέδρου Ερντογάν, επιτεύχθηκαν σοβαρά κέρδη στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων. Για πρώτη φορά σε μια διεθνή συμφωνία, αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι η FETO, μαζί με το PKK-YPG και το PYD, είναι τρομοκρατικές οργανώσεις. Από το αξιοσημείωτα της πρώτης ημέρας της συνόδου ήταν ότι την ώρα που έπεφταν οι υπογραφές, ο βασιλιάς Φίλιππος υποδεχόταν τους ξένους ηγέτες των χωρών μελών της Συμμαχίας μεταξύ αυτών και του πρωθυπουργού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν για τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο με τους δυο ηγέτες να εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την επιτυχία της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δυο χωρών.
Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με το ομόλογο του, του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο θα έχει και διμερή συνάντηση σήμερα με τους Πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας με τους οποίους συζήτησε θέματα ενδιαφέροντος του ελληνικού στοιχείου στις χώρες αυτές. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη χώρα του.
Ο Πρωθυπουργός είχε επίσης ολιγόλεπτη συζήτηση με τον Πρόεδρο Μακρόν ο οποίος έχει στραμμένη αυτή την περίοδο την προσοχή του στο εσωτερικό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, όπου εκφράστηκε το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω βελτίωση κυρίως των οικονομικών σχέσεων.
Σήμερα αναμένεται το τετ α τετ του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό πρόεδρο το οποίο φαίνεται ζητούσε επισταμένως ο Ταγίπ Ερντογάν. Μένει να δούμε αν η ικανοποίησή του από τη συμφωνία με τις δύο Σκανδιναβικές χώρες θα το επηρεάσει ώστε να μην θέσει το θέμα της Ελλάδας με τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του περί αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών.