Πόσο θα επηρεάσουν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά
Την επομένη εβδομάδα θα γίνει η πρώτη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή στις ΗΠΑ. Ο βουλευτής Κρις Πάππας πρωτοστατεί εκ μέρους του ελληνοαμερικανικού λόμπι ενώ ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ πήγε στη Αγκυρα συναντήθηκε με τον Ιμπραήμ Καλίν και του είπε ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι του ώστε να κλείσει η συμφωνία των μαχητικών υπέρ της Τουρκίας. Χτες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ρεμπουμπλικανό πρώην υπουργό εξωτερικών Μάικ Πομπέο ενώ σήμερα θα δει αντιπροσωπεία μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Gregory Meeks.
Στο προσκήνιο λοιπόν αλλά και στο παρασκήνιο υπάρχει μεγάλη κινητικότητα που θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο οπότε και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από το Κογκρέσο. Υπάρχει ένας προβληματισμός αν το Ελληνοαμερικανικό λόμπι θα πιεστεί να χάσουν τη Γερουσία οι Δημοκρατικοί στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Εντι Ζεμενίδης διαβεβαιώνει ότι ακόμη και αν πάψει να είναι πρόεδρος της επιτροπής ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, θα πάρει τη θέση του αντιπροέδρου. Αυτό του δίνει το δικαίωμα να βάλει βέτο και να εμποδίσει με τη σειρά του να περάσει το αίτημα για την πώληση των F -16 στην Τουρκία.
Την ίδια ώρα Αμερικανοί βουλευτές μιλάνε με πολύ σκληρά λόγια για τις πρόσφατες δηλώσεις Μπάιντεν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, κάτι που αποτυπώνεται και στην επιστολή που απέστειλαν στο Λευκό Οίκο. Εκεί σημειώνουν ότι η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα το αμερικανικό πολεμικό υλικό για να παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές δεν είναι ενέργειες ενός αφοσιωμένου και αξιόπιστου συμμάχου, τονίζουν.
Αυτές οι πρακτικές του Τούρκου πρόεδρου, ο οποίες αντιτίθενται στο κοινό καλό της συμμαχίας, δεν πρέπει να αποτελούν έκπληξη, καθώς η Άγκυρα έχει προβεί σε μια σειρά αποσταθεροποιητικών ενεργειών, οι οποίες εκτείνονται από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Και καταλήγουν:
«Το καθεστώς του Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τη στρατιωτική ισχύ του για να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική.
Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία και η Τουρκία έχουν χρησιμοποιήσει όπλα και εξαρτήματα αμερικανικής κατασκευής κατά τη διάρκεια αυτών των εισβολών για να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών αμάχων και στόχων όπως νοσοκομεία και σχολεία στο Ιράκ, στη Συρία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».