Η διπλωματική διάσταση της πτώσης του Antonov

Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο «Διπλωματικό Διαβατήριο» για την αθέατη πλευρά της πτώσης του αεροσκάφους στην Καβάλα.
Το σημείο όπου έπεσε το μοιραίο Antonov
InTime / ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ

Το διάβημα της Αθήνας προς το Βελιγράδι τη Δευτέρα το πρωί προκάλεσε έκπληξη στη σερβική πλευρά παρά το γεγονός ότι οι διπλωματικές πηγές είχαν κάνει σαφές ότι προχώρησαν σε αυτή την κίνηση διότι δεν υπήρχε ενημέρωση για τη φύση του φορτίου πριν συμβεί το ατύχημα.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ ενημέρωση ότι το Σάββατο το βράδυ θα πέταγε επικίνδυνο φορτίο πάνω από το ελληνικό έδαφος παρά το γεγονός ότι σχέδιο πτήσης είχε κατατεθεί στις σερβικές αρχές.

To ένα θέμα λοιπόν είναι αυτό. Η Σερβία έδωσε το «πράσινο φως» να πετάξει το συγκεκριμένο αεροσκάφος χωρίς να έχει γνώση ή αν είχε δεν ενημέρωσε τις χώρες διέλευσης μέχρι τον τελικό προορισμό το Μπαγκλαντές το περιεχόμενο του φορτίου.

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα χωρίς να έχει επαρκή στοιχεία, γιατί η ιδιωτική εταιρεία δεν ενημέρωσε για το τι μετέφερε, αν έκανε για παράδειγμα λαθρεμπόριο όπλων. Κινεί όμως υποψίες το γεγονός ότι η πρώτη κίνηση του πιλότου μόλις διαπίστωσε ότι υπάρχει πρόβλημα, ήταν να ενημερώσει τον Πύργο ελέγχου ότι θέλει να επιστρέψει στη βάση του και όχι να προσγειωθεί σε ελληνικό έδαφος που ήταν και το πιο λογικό, αφού είχε ήδη μπει στο FIR Αθηνών.

Το διάβημα προς το Κίεβο έγινε για τον ίδιο λόγο, γιατί δεν είχαν ενημερώσει ούτε οι ουκρανικές αρχές αφού το αεροσκάφος ανήκε στην Ουκρανία και βάσει των διεθνών κανονισμών έπρεπε να γνωρίζει τι περιείχε κάθε φορά που πραγματοποιούσε πτήσεις. Η Ουκρανία για την ώρα τηρεί στάση σιωπής.

Ερχόμαστε τώρα στα γεγονότα μετά το ατύχημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σερβική πλευρά έδινε ενημέρωση στην ελληνική από τα ξημερώματα της Κυριακής, από τις 2 περίπου το πρωί, μιάμιση ώρα δηλαδή μετά την πρόσκρουση του αεροσκάφους στο νομό Καβάλας.

Ο Έλληνας πρέσβης στο Βελιγράδι επικοινώνησε με τις σερβικές αρχές προκειμένου να μάθει πληροφορίες, ενώ ο πρέσβης της Σερβίας είχε επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κινητοποιήθηκε γρήγορα και ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος είχε άμεση ενημέρωση από το Βελιγράδι.

Το διάβημα αιφνιδίασε τους Σέρβους διότι είχαν μείνει με την εντύπωση ότι παρείχαν όλες τις πληροφορίες που είχανε στη διάθεσή τους μέχρι την Κυριακή το πρωί, οπότε και υπήρξε η πρώτη επίσημη ενημέρωση από τον υπουργό Άμυνας της Σερβίας.

Με τις δηλώσεις του προέδρου της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος είπε ότι δεν έχει γνώση για το διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι δεν καταλαβαίνει τον λόγο γιατί θα έπρατταν κάτι τέτοιο, αφού η Σερβία τήρησε όλες τις διαδικασίες, δημιουργεί εκ των πραγμάτων διπλωματική κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Όλα ήταν καθαρά σαν το δάκρυ» πρόσθεσε με νόημα ο Σέρβος πρόεδρος σε μια χρονική συγκυρία που Αθήνα και Βελιγράδι είχαν αποφασίσει να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους.

Η Σερβία πάντως προτίθεται να δώσει γραπτές εξηγήσεις ότι το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχανε την καλύτερη δυνατή ενημέρωση μόλις συνέβη το δυστύχημα. Και ότι η κίνηση του Υπ. Εξωτερικών είναι ακατανόητη.