Το ενεργειακό πόκερ του Πούτιν και το διπλωματικό παρασκήνιο με τον Καναδά

Σε αυτό το περιβάλλον «ενεργειακού πολέμου», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σχέδιο έκτακτης ανάγκης με υποχρεωτικές περικοπές στην κατανάλωση φυσικού αερίου στα κράτη μέλη
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν
Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Σήμα για την επανεκκίνηση των ροών φυσικού φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream εστειλε χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας από την Τεχεράνη και ενώ σήμερα συμπληρώνονται οι 10 ημέρες συντήρησης του αγωγού μέσω του οποίου πραγματοποιείται το 30% και πλέον των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο οποίος είχε σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στις 11 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας συνεχίζει να παίζει ενεργειακό πόκερ οσο δεν παίρνει τις απαντήσεις που θέλει σχετικά με τις κυρώσεις στη συντήρηση των εξαρτημάτων του αγωγού, γι' αυτό και σχεδιάζει οι ροές να είναι αυστηρά περιορισμένες διατηρώντας την Γερμανία και την κεντρική Ευρώπη στον... αναπνευστήρα.

Το Βερολίνο ανησυχεί ότι αν η Ρωσία συνεχίσει να κλείνει τις στρόφιγγες, τότε ολόκληρα βιομηχανικά συγκροτήματα θα βάλουν λουκέτο, αλυσίδες εφοδιασμού θα καταρρεύσουν, οι άνεργοι θα γίνουν περισσότεροι και οι εργαζόμενοι θα γίνουν φτωχότεροι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπερθερμάτισε για την ακύρωση του Nord Stream 2 και τώρα οι Γερμανοί αναγκάζονται να στραφούν και πάλι στην παραγωγή ενέργειας από λιθάνθρακα, ενώ συζητούν ακόμη και την επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια.

Βασικό ζήτημα είναι τι θα γίνει με την τουρμπίνα και ενώ υπήρξαν σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Γερμανών και Καναδών με τη γερμανική πλευρά να ζητά την επιστροφή της σε γερμανικό έδαφος, ώστε από εκεί να σταλεί στους Ρώσους για τη συντήρηση του Nord Stream, με μια παράκαμψη των ευρωπαϊκών κυρώσεων, στην οποία αντιδρούσαν έντονα η κυβέρνηση της Ουκρανίας και η ουκρανική ομογένεια στον Καναδά.

Παρ’όλα αυτά ο Καναδάς αποφάσισε να παρακαμφθούν οι κυρώσεις με τον υπουργό Φυσικών Πόρων της χώρας Τζόναθαν Γουίλκινσον, να δηλώνει ότι η κυβέρνηση εκδίδει μια «χρονικά περιορισμένη και ανακλητή άδεια» για να εξαιρέσει την τουρμπίνα από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προκειμένου η Ευρώπη να έχει πρόσβαση σε αξιόπιστη και προσιτή ενέργεια, όσο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεχίζουν να απομακρύνονται από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η απόφαση του Καναδά να καθυστερήσει την επιστροφή της τουρμπίνας για τον Nord Stream δεν είναι πολιτική απόφαση και δεν σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας συμπληρώνοντας ότι τα πραγματικά κίνητρα σχετίζονται με την προσπάθεια του Καναδά για είσοδο στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σε αυτό το περιβάλλον «ενεργειακού πολέμου», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σχέδιο έκτακτης ανάγκης με υποχρεωτικές περικοπές στην κατανάλωση φυσικού αερίου στα κράτη μέλη.

Ολα τα κράτη - μέλη υποχρεούνται να προχωρήσουν σε περικοπές κατανάλωσης αερίου, εφόσον αυτό ξεκινήσει σε 1-2 χώρες, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης..

«Το σχέδιο της Κομισιόν για υποχρεωτικές περικοπές στην κατανάλωση φυσικού αερίου περιλαμβάνει έναν νομικό μηχανισμό που θα επιτρέπει στις χώρες να αποφασίζουν αν θα εγκρίνουν τα μέτρα με ειδική πλειοψηφία. Αυτό ουσιαστικά θα παρακάμπτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και το δικαίωμα σε «βέτο» που θα μπορούσε να ασκήσει ένα κράτος-μέλος», ανέφερε το Politico.