Οι τουρκικές προκλήσεις, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και η κρίσιμη ψηφοφορία στο Κογκρέσο
Και αυτό διότι οι επιφανείς ομογενείς που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις εκτιμούν ότι στόχος της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει ένα κλίμα που θα είναι υπέρ της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου όπου το παρών είναι προγραμματισμένο να δώσουν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Απώτερος στόχος όμως είναι ασφαλώς να υπερψηφιστεί από το Κογκρέσο η τροπολογία που θα εγκρίνει την αναβάθμιση ή την πώληση των F-16. H κρίσιμη ψηφοφορία αναμένεται να γίνει όπως όλα δείχνουν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ στα μέσα Νοεμβρίου.
Ο μαραθώνιος ενημέρωσης τόσο δημόσια με συνεντεύξεις Ελληνοαμερικανών, όσο και με κατ’ ιδίαν επαφές με Αμερικανούς βουλευτές είναι συνεχής και με λεπτομέρειες.
Ενημερώνουν για παράδειγμα για τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα κακό γείτονα που «με ένα υπο-μοντέλο το S-300 κλείδωσε στα καλά καθούμενα τα ραντάρ των τουρκικών F-16, που εκτελούσαν μάλιστα αποστολή ΝΑΤΟ. Και αυτό πρέπει να τον δουν οι φίλοι μας. Μία τέτοια κραυγαλέα αυθάδεια, μία τέτοια απερισκεψία είναι απαράδεκτη»
Αλλά και ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του για την 100ή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Κιουτάχεια αναφέρθηκε στην περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής με λόγια υποτιμητικά για τους Έλληνες, τους οποίους χαρακτήρισε «άπιστους» και «ποταπούς» ακόμη και σήμερα. Είπε ότι οι Έλληνες ήταν το πιόνι άλλων εχθρικών δυνάμεων της εποχής, αλλά με την πίστη και την αποφασιστικότητά τους οι Τούρκοι κατάφεραν να τους ρίξουν στη θάλασσα.
Δηλώσεις όμως κάνουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως ο αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος Ανόδου Αχμέτ Ρείζ Γιλμάζ, o οποίος δήλωσε ότι «ένας θερμός πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι αναπόφευκτος». Όπως είπε, «πιέζουν την Ελλάδα να επιτεθεί στην Τουρκία. Η τουρκική αεροπορία πρέπει να έχει αρκετά μαχητικά αεροσκάφη».
Η τουρκική πλευρά έφτασε μάλιστα στο σημείο εκτός από τις βολές εναντίον των πολιτικών να επιτεθεί και σε Έλληνες δημοσιογράφους απελαύνοντας τον τουρκομαθή δημοσιογράφο Βαγγέλη Αρεταίο ο οποίος επί 23 χρόνια έκανε ρεπορτάζ στη γειτονική μας χώρα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα Δένδιας και Τσαβούσογλου συναντήθηκαν χτες στο ίδιο forum στη Σλοβενία και είχαν μια σύντομη συνομιλία κοινωνικού περιεχομένου σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών. Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα καμία προοπτική για να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών, ή οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο. Ωστόσο Ερντογάν και Μητσοτάκης και Τσαβούσογλου και Δένδιας θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη αλλά μέχρι στιγμής καμία επίσημη διμερή συνάντηση δεν έχει ζητηθεί και δεν έχει προγραμματιστεί.
Στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ το παρών θα δώσει και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ.