Η Αθήνα ταυτίζει τον Ερντογάν με τον Πούτιν; Ο ενδιάμεσες γραμμές της ομιλίας του πρωθυπουργού

Διπλό μήνυμα σε Μόσχα και Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο, σε μια ομιλία που ίσως οι ενδιάμεσες γραμμές λένε πολλά περισσότερα από όσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην πει στην παρούσα φάση δημόσια.

Η Αθήνα ταυτίζει τον Ερντογάν με τον Πούτιν; Ο ενδιάμεσες γραμμές της ομιλίας του πρωθυπουργού

«H Mόσχα επιδιώκει μέσω της οικονομικής πίεσης να δημιουργηθεί και κοινωνική αναταραχή αλλά και πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδια της», είπε.

Για να συνεχίσει με νόημα:

«Και όσοι αμφιβάλλουν δεν έχουν παρά να δουν πόσο οργανωμένοι είναι οι ρωσικοί εκβιασμοί στην ενέργεια και πώς η ακρίβεια επιχειρείται να γίνει καταλύτης, ώστε να μεγεθύνονται επιμέρους ζητήματα και να αμφισβητούνται, ενίοτε συνολικά, εθνικές κυβερνήσεις. Πού; Στα κράτη εκείνα που στο όνομα της Ουκρανίας υπερασπίστηκαν και υπερασπίζονται την ειρήνη, το απαραβίαστο των συνόρων και τη δημοκρατική ομαλότητα στην ήπειρό μας. Ο κύριος Putin δεν το κρύβει, ούτε όμως το κρύβει και ο κύριος Erdoğan, που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα».

Ο πρωθυπουργός άφησε λοιπόν να εννοηθεί ότι η συμπεριφορά του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ανάλογη με αυτή του Ταγίπ Ερντογάν. Μίλησε για σενάρια αποσταθεροποίησης απέφυγε όμως να πει αν αυτά συνδέονται με τις υποκλοπές και δεν έκανε ειδική μνεία στα πολλά, ενδεχομένως και συντονισμένα, επιθετικά άρθρα κατά της ελληνικής κυβέρνησης από τον Διεθνή Τύπο.

Τα γεγονότα όμως μιλάνε από μόνα τους. Από την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου έχουν συμβεί τα εξής:

  • Στην Ισπανία αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα του πρωθυπουργού Σάντσεθ και της υπουργού Άμυνας μέσω του λογισμικού Pegasus. Η κυβέρνηση δέχτηκε επιθέσεις και ο επικεφαλής της ισπανικής ΕΥΠ παραιτήθηκε.
  • Στη Βουλγαρία η κυβέρνηση του Κίριλ Πετκοφ ανετράπη τον Ιούνιο ο οποίος ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Δύσης κατά της Ρωσίας παρά το γεγονός ότι στη Σόφια υπάρχουν πολλές φιλορωσικές πολιτικές δυνάμεις.
  • Στη Μεγάλη Βρετανία ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε τον Ιούλιο ο οποίος ήταν από τους πιο ένθερμους επικριτές του Βλαντιμίρ Πούτιν.
  • Στην Ιταλία ο Μάριο Ντράγκι παραιτήθηκε επίσης τον Ιούλιο και ενώ το κόμμα της αντιπολιτευόμενης Δεξιάς στην Ιταλίας έχει υιοθετήσει πιο ήπια στάση κατά της Ρωσίας.
  • Πάμε στη Φιλανδία όπου η πρωθυπουργός Σάνα Μάρι δέχτηκε επιθέσεις με βίντεο από προσωπικές της στιγμές. Η Μαρίν είναι η πρώτη πρωθυπουργός της Φιλανδίας που ζήτησε την ένταξη της χώρας της στο ΝΑΤΟ, υπέγραψε την αίτηση εκνευρίζοντας την Μόσχα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασφαλώς δεν θα μπορούσε να αναφερθεί σε όλα αυτά και να σχολιάσει πολιτικές εξελίξεις άλλων χωρών και πολύ περισσότερο να τις συνδέσει όλες αυτές με ρωσικούς εκβιασμούς.
Η ουσία όμως είναι ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται σε αυτές που όπως είπε και ο πρωθυπουργός πληρώνουν το κόστος να πάρουν θέση υπερ του Διεθνούς Δικαίου και της Δημοκρατίας.

«Στα κράτη εκείνα που στο όνομα της Ουκρανίας υπερασπίστηκαν και υπερασπίζονται την ειρήνη, το απαραβίαστο των συνόρων και τη δημοκρατική ομαλότητα στην ήπειρό μας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμπληρώσει την ίδια ώρα από την Πράγα ο υπουργός Εξωτερικών ότι « η τουρκική προκλητικότητα οι τουρκικές αναθεωρητικές απόψεις , συνιστούν ένα αναθεωρητικό αφήγημα σε ένα βαθμό παρόμοιο με το αναθεωρητικό αφήγημα που εκπορεύεται από τη ρωσική πλευρά».

Με άλλα λόγια η Δύση ζει έναν δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο αλλά και για την Ελλάδα ο Ψυχρός Πόλεμος δεν έχει να κάνει μόνο με τη Ρωσία αλλά και με την Τουρκία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή