Το «ύπουλο» σχέδιο του Ερντογάν στη Λιβύη - Γιατί οι κινήσεις του προκαλούν ανησυχία στην Αθήνα
Η Άγκυρα έχει τουρκοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τη Δυτική Λιβύη και διατηρεί σημαντική επίσημη στρατιωτική παρουσία - Πώς η δράση του στη χειμαζόμενη χώρα της βόρειας Αφρικής επηρρεάζει και την Ελλάδα.
Η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντειμπντά την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, συνοδευόμενος μάλιστα από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης, δεν πέρασε απαρατήρητη από την Αθήνα.
Πολύ περισσότερο που στην Τουρκία βρέθηκε το ίδιο διάστημα και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Σταθερότητας Φατχί Μπασάγκα. Ο Μπασάγκα είναι εκλεγμένος από το κοινοβούλιο και έχει επιδοθεί σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο αναζητώντας διεθνή στήριξη. H Τουρκία είναι βασικός παίκτης στη Λιβύη εδώ και χρόνια και το τελευταίο διάστημα ο Ταγίπ Ερντογάν βλέπει ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας να αυξήσει την επιρροή του. Διότι η Ρωσία έχει στραμμένη την προσοχή της στον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ οι ΗΠΑ δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Απούσα είναι επί της ουσίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση με εξαίρεση τη Γαλλία και την Ιταλία, που κινούνται παρασκηνιακά για τα δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα.
Έτσι, η Άγκυρα εκμεταλλεύεται το κενό προς ιδίον όφελος και όπως επεσήμαναν Λίβυοι αναλυτές η Τρίπολη έχει μετατραπεί σε Μέκκα από τις επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων.
Η κατάσταση στη χώρα είναι εύθραυστη με καθημερινές μάχες σε αστικό πόλεμο που απειλεί να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στη διαιρεμένη χώρα, είναι η εισβολή διαδηλωτών, στην έδρα του κοινοβουλίου της Λιβύης στο Τομπρούκ το καλοκαίρι.
Ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στη Γενεύη, χωρίς να επιτευχθεί κάποια συμφωνία για το συνταγματικό πλαίσιο που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή εκλογών.
Στις διαπραγματεύσεις μετείχαν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Τομπρούκ Αγκίλα Σάλεχ και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους, που εδρεύει στην Τρίπολη, Χάλεντ αλ Μάσρι.
Αν και ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αρχικά υποστήριξε την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας ενάντια στον λιβυκό εθνικό στρατό στηρίζοντας την κυβέρνηση του Aμπντούλ Ντειμντά τώρα παίζει τον ρόλο του διαμεσολαβητή για να τερματιστούν οι συγκρούσεις των αντιπαλων πολιτικών ομάδων.
Η Άγκυρα έχει τουρκοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τη Δυτική Λιβύη και διατηρεί σημαντική επίσημη στρατιωτική παρουσία. Απώτερος στόχος της είναι η πρόσβαση στους ενεργειακούς πόρους στη Λιβύη και η στήριξη σε ένα ενδεχόμενο ελληνοτουρκικό επεισόδιο. Και το ενδεχόμενο αυτό η Αθήνα θεωρεί ότι είναι πιθανό να συμβεί, αφού το τοουρκολιβυκό μνημόνιο εξακολουθεί να υφίσταται και δεν έχει ακυρωθεί αλλά ούτε και επικυρωθεί από τον κοινοβούλιο της Λιβύης.
Το θέμα αυτό θα συζητηθεί την Τρίτη ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και την Γαλλίδα ομόλογό του, η οποία θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Μάλιστα η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και στην Άγκυρα και προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.