H Αθήνα προειδοποιεί να μη γίνει το Αιγαίο Ουκρανία-Η μάχη με τις επιστολές

Η επιστολή που έστειλε την Τρίτη το απόγευμα σε τρία αντίγραφα το Υπουργείο Εξωτερικών στον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ζητά τίποτα από τους συμμάχους. Δεν ζητά ούτε να ληφθούν μέτρα κάτα της Τουρκίας, ούτε να τιμωρήσουν εμπράκτως τον Ταγίπ Ερντογάν. 

H Αθήνα προειδοποιεί να μη γίνει το Αιγαίο Ουκρανία-Η μάχη με τις επιστολές
INTIME NEWS

Η όλη ουσία όμως της εποστολής συμπυκνώνεται στην τελευταία παράγραφο, όπου αφού ζητά από τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, καταλήγει με νόημα:

«Εάν αυτό δεν γίνει έγκαιρα ή εάν υποτιμηθεί η σοβαρότητα του ζητήματος, ρισκάρουμε να γίνουμε ξανά μάρτυρες μιας παρόμοιας κατάστασης με αυτή που διαδραματίζεται σε κάποιο άλλο σημείο της ηπείρου μας. Αυτό είναι κάτι που κανείς από εμάς δεν θα επιθυμούσε στα αλήθεια να δει»

Η παρόμοια κατάσταση στην οποία αναφέρεται το Υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι άλλη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, από την ρωσική εισβολή που έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και έχει αναστατώσει οικονομικά όλη την υφήλιο.

Ο Νικος Δένδιας υπογράφει τις δύο από τις τρεις επιστολές, αυτή που απευθύνεται στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ την υπογράφει η Μαρία Θεοφίλη μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ. Και καλεί ιδιαίτερα το ΝΑΤΟ να τοποθετηθεί σε αυτές τις δηλώσεις που όπως λέει στην επιστολή, αυτές οι δημόσιες τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου μιλούν από μόνες τους. Είναι απρόκλητες, απαράδεκτες και συνιστούν προσβολή έναντι της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Η ανοικτά απειλητική τους φύση και ο τόνος τους είναι περισσότερο και από εμφανείς, διαλύοντας έτσι οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με το πού αποσκοπούν, καθώς και κάθε ισχυρισμό ότι έχουν μόνο εσωτερικούς σκοπούς ενόψει των προσεχών εκλογών στη χώρα.

Επιπροσθέτως, οι δηλώσεις αυτές κλιμακώνουν μια εξαιρετικά επιθετική ρητορική από τον ίδιον τον Τούρκο Πρόεδρο, ακολουθούμενο από άλλους υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους, και συνιστούν τη βασική επίσημη θέση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας κατά τα δύο τελευταία χρόνια.. Αυτό συμβαίνει σε μια συγκυρία όπου οι διμερείς μας σχέσεις, και όχι με ευθύνη της Ελλάδος, διέρχονται σήμερα μία από τις χειρότερες περιόδους τους.

«Η τουρκική στάση απέναντι στην Ελλάδα θα πρέπει να καταδικαστεί από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και το ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση» σημειώνεται στην επιστολή.

Η ειδική αναφορά του Νίκου Δένδια στο ΝΑΤΟ απευθυνόμενος στον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλντεμπεργκ έχει τη σημασία του καθώς ενώ η τουρκική στάση αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης για την ενότητα και συνοχή του ΝΑΤΟ, αποδυναμώνοντας τη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας σε μια κρίσιμη στιγμή, αποφεύγει να καταδικάσει την τουρκική συμπεριφορά. Η θέση του είναι σταθερά ‘βρείτε τα μην γίνει ατύχημα.

Η ελληνική επιστολή έχει ένταση και ενδεχομένως υποκρύπτει ενόχληση. Για την επιστολή του Μεβλούτ ο οποίος επίσης έστειλε επιστολές στους διεθνείς οργανισμούς και επαναλαμβάνει τους πάγιους ισχυρισμούς, ότι δηλαδή υπάρχουν μια σειρά από στενά συνδεδεμένα και αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο, όπως το πλάτος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων, η παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και ότι υπάρχουν νησιά, βραχονησίδες και βράχια, που δεν ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία σύμφωνα με τις διεθνής συνθήκες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή