Όταν «ανατινάχθηκαν» οι γέφυρες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία
Οι γέφυρες λοιπόν με την Τουρκία καταστράφηκαν. Δεν υπάρχει δρόμος στην παρούσα χρονική συγκυρία να περάσει η μια πλευρά απέναντι στην άλλη. Ποιες γέφυρες είναι είναι αυτές;
Καταρχάς η γέφυρα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Τα τελευταία χρόνια είχε συμφωνηθεί -και τηρούνταν μια φορά τον χρόνο- να πραγματοποιούνται τα Κοινά Υπουργικά Συμβούλια, εναλλάξ, πότε στην Ελλάδα, πότε στην Τουρκία. Το 2021 είχε μάλιστα συμφωνηθεί η επόμενη συνεδρίαση του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας να πραγματοποιηθεί το 2022 στη Θεσσαλονίκη. Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ. Διότι τον περασμένο Ιούνιο ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του AKP, ανακοίνωσε την ακύρωσή του, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί να υπάρχει επικοινωνία στα υψηλά κλιμάκια με την Ελλάδα.
«Χθες έδωσα εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών να διακόψει την συμφωνία του Στρατηγικού Συμβουλίου σε ανώτατο επίπεδο με την Ελλάδα. Διότι είμαστε υπέρ μίας διαπροσωπικής εξωτερικής πολιτικής. Από την στιγμή που εκείνοι είναι που έχουν χάσει την προσωπικότητά τους στην εξωτερική πολιτική, δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι είμαστε μαζί τους», είχε πει τότε, καταχειροκρούμενος στην αίθουσα.
Η δεύτερη γέφυρα που «ανατινάχθηκε» ήταν οι διερευνητικές συνομιλίες, καθώς οι σχέσεις του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο καλές ήταν, τηρούμενων των αναλογιών, με τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις και ανακοινώσεις τινάχθηκαν στον αέρα, όπως και κάθε πρόθεση για συνέχιση του διαλόγου και σε αυτό το επίπεδο.
Η τρίτη γέφυρα που ανατινάχθηκε ήταν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αφού σε στρατιωτικό επίπεδο η Τουρκία πλέον δεν σέβεται ούτε το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ. Οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις είναι καθημερινές, πραγματοποιούνται μέρα και νύχτα ακόμη και σε θρησκευτικές γιορτές.
Η τέταρτη γέφυρα που ανατινάχθηκε ήταν ο προσωπικός δίαυλος που υπήρχε με τον Ιμπραήμ Καλίν, με το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού. Όταν όμως πια ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί ανοιχτά με πόλεμο, όταν μιλά για εισβολή, για κατεχόμενα νησιά, για αποστρατικοποίηση, όταν μιλά απαξιωτικά για τον ίδιο τον Ελληνα πρωθυπουργό, πώς περιμένει να υπάρχει η ανοιχτή γραμμή που υπήρχε ακόμη και σε δυσκολές στιγμές στην αρχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη;
Γι’αυτό λοιπόν και ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε άλλη μια φράση που δεν ταιριάζει στην λογική του κατευνασμού, και είχε υιοθετήσει ως πολιτική φιλοσοφία όλο αυτό το διάστημα.
«Στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά του Αιγαίου, απαντά μία ελληνική λέξη, που συμπυκνώνει όλη τη δύναμη του Έθνους μας: Όχι, κύριε Ερντογάν, τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα» ήταν η δήλωσή του που σηματοδοτεί ένα νέα κεφάλαιο στην εξωτερική πολιτική που θα ακολουθεί από εδώ και στο εξής το Μέγαρο Μαξίμου.
Παρ’όλα αυτά, επειδή οι γείτονες δεν αλλάζουν, και η προσπάθεια για ειρήνη είναι η επιβεβλημένη πολιτική, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι οι γέφυρες μπορούν να ξαναχτιστούν. Είτε με μια συνάντηση στον ΟΗΕ την άλλη εβδομάδα, είτε στη σύνοδο στην Πράγα στις αρχές Οκτωβρίου.
Κυρίως, χτίζονται με πράξεις. Και οι πρωτοβουλίες αυτών των πράξεων ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στον πρόεδρο της Τουρκίας.