Η Αθήνα περίμενε την επίθεση Ερντογάν στον ΟΗΕ – Ποιες οι επόμενες κινήσεις
Η κυβέρνηση περίμενε αυτή την επίθεση και αυτή την σκληρότητα από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων και πως με παράνομες επαναπροωθήσεις αυξάνει τη βία κατά των προσφύγων στο Αιγαίο. Στην ίδια λογική υποστήριξε ότι πέρα από τις «απάνθρωπες απωθήσεις» μεταναστών, η Ελλάδα ακολουθεί επίσης «πολιτικές καταπίεσης και διακρίσεων» κατά της μουσουλμανικής «τουρκικής μειονότητας».
«Παρατηρούμε πως αυξάνονται οι ελληνικές θηριωδίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ εμείς παλεύουμε να αποτρέψουμε τους θανάτους μωρών, όπως είχε συμβεί με το μωρό Αϊλαν, η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων με τις παράνομες και απερίσκεπτες απωθήσεις της», είπε. Και συνέχισε: «Την περασμένη εβδομάδα, ο 4χρονος Αμπντούλ Βαχάμπ και ο 9 μηνών Ασίμ πέθαναν μαζί με τις οικογένειες τους, καθώς τους βύθισε το φουσκωτό τους η Ελληνική Ακτοφυλακή. Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη και ο ΟΗΕ να σταματήσουν αυτές τις βιαιότητες που αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Η φωτογραφία που έδειξε, έχει διαψευστεί από το ίδιο το Λιμενικό από τον περασμένο Σεπτέμβριο και ήταν τόσο έντονη η οργή της Αθήνας που με το που ολοκληρώθηκε η ομιλία, η ελληνική αντιποροσωπεία ζήτησε να κατοχυρωθεί στα πρακτικά η απάντηση της Ελλάδας. Αυτό όμως βάσει πρωτοκόλλου δεν επιτρεπόταν, επομένως η επίσημη απάντηση θα δοθεί από την εκφώνηση της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Από εκεί και πέρα ο υπουργός Εξωτερικών μοίρασε σε όλους τους ομολόγους του, που συνάντησε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, δύο συγκεκριμένες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν: Αυτή με την οποία απείλησε ότι «θα έρθουμε νύχτα» και την άλλη που κατηγόρησε τον Ελληνικό λαό ότι «έχουν χαμηλό επίπεδο». Ενημέρωσε επίσης τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στολντεμπεργκ ότι η στάση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Έδωσε επίσης έμφαση στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, όπου είχε την ευκαιρία να απαντήσει και στον Ταγίπ Ερντογάν στις αναφορές του για την μουσουλμανική μειονότητα, ότι δηλαδή σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί, με τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα να μεγαλώνει, να διευρύνεται και να ευημερεί.
«Θα ήταν καλό η Τουρκία να απαντήσει τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και πώς η ακμάζουσα, άνω των 100.000 κάποτε, μειονότητα, σήμερα έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 5.000 ανθρώπους. Ή όπως κάποτε λεγόταν, η Τουρκία δεν δικαιούται δια να ομιλεί», τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Στο υπουργείο Εξωτερικών επίσης, έχουν καταγράψει τη σημαντική κινητικότητα του ίδιου του Τούρκου προέδρου. Χθες συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σόλτς, ενώ ο Μεβλουτ Τσαβούσογλου συνάντησε και τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Η μεγάλη κινητικότητα της Τουρκίας εκ των πραγμάτων αναγκάζει και την ελληνική διπλωματία να είναι εξίσου κινητική. Η λογική «έχω δίκιο άρα δεν τον εξηγώ δεν ισχύει, είμαστε υποχρεωμένοι να συνομιλούμε με όλους», έλεγε χαρακτηριστικά από τη Νέα Υόρκη υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, Κυριακός Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν είναι προσκεκλημένοι στη δεξίωση που παραθέτει απόψε ο Αμερικανός πρόεδρος με μηδαμινή πιθανότητα για ουσιαστική συνομιλία. Οι διπλωματικοί δίαυλοι άλλωστε δεν υπάρχουν τους τελευταίους μήνες, παρά μόνο ένα αδύναμο κανάλι επικοινωνίας.