Η προσοχή στραμμένη νότια της Κρήτης: Η προαναγγελία κλιμάκωσης επί του πεδίου
Θέμα χρόνου είναι πλέον να δημοσιευτούν στην εφημερίδα της κυβέρνησης της Τουρκίας οι περιοχές στις οποίες θα προχωρήσει σε έρευνες η κρατική εταιρεία πετρελαίου TPAO μετά και την υπογραφή "μνημονίου συνεργασίας" μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων.
Η Αθήνα πλέον περιμένει ότι ο επίμαχος χάρτης ή η NAVTEX που θα εκδοθεί θα αφορά τη θαλάσσια περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου και της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ και σε πρώτη φάση θα αφορά την αποστολή σεισμογραφικού σκάφους.
Από τις πιο βασικές κινήσεις της Αθήνας τώρα είναι ο συντονισμός με το Κάιρο προκειμένου να δούνε στην πράξη πως θα αντιμετωπίσουν την νέα αυτή τουρκική προκλητικότητα.
Δένδιας και Σούκρι συμφώνησαν χθες κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι το τουρκο-λιβυκό "μνημόνιο" του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται και ότι υπάρχει έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου αφού ο Ντέιμπντα δεν μπορεί να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες.
Αργά χθες το βράδυ ήρθε στα χέρια του υπουργείου εξωτερικών το κείμενο της συμφωνίας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:
• Τα δύο μέρη (Τουρκία και Λιβύη) συμφωνούν να διασφαλίσουν την υλοποίηση ολοκληρωμένων έργων για την ενίσχυση της εξερεύνησης χερσαίων και θαλάσσιων πόρων.
• Τα έργα περιλαμβάνουν ανάπτυξη και παραγωγή.
• Το Libyan Foundation προσκαλεί την Turkish Petroleum Corporation και τους εταίρους της να συμμετάσχουν σε χερσαία και θαλάσσια έργα στη Λιβύη.
• Η Λιβύη εγγυάται τη σύναψη συμφωνιών και συμβάσεων με την Turkish Petroleum Corporation για την εκτέλεση εργασιών πετρελαίου.
• Τα δύο μέρη ενθαρρύνουν την Libyan Oil Corporation και την Turkish Petroleum Pipeline Corporation να δημιουργήσουν κοινές συνεργασίες στον τομέα των υδρογονανθράκων.
• Τα δύο μέρη συνάπτουν συνεργασίες και υποστηρίζουν τη χρήση σκαφών έρευνας και γεώτρησης που χρησιμοποιούνται από την Turkish Pipeline Corporation και τους εταίρους της για την εξερεύνηση, ανάπτυξη και παραγωγή σημερινών και μελλοντικών χερσαίων και υπεράκτιων πόρων υδρογονανθράκων στη Λιβύη.
• Τα δύο μέρη συμφωνούν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη και λειτουργία υφιστάμενων ή πρόσθετων συστημάτων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη.
• Τα μέρη πρέπει να υποστηρίξουν την υλοποίηση έργων από την Turkish Pipeline Corporation και τους εταίρους της.
• Αυτό το Μνημόνιο Συνεννόησης μπορεί να τερματιστεί από οποιοδήποτε μέρος ανά πάσα στιγμή, με περίοδο γραπτής προειδοποίησης 3 μηνών.
Εκ των πραγμάτων τώρα ο πρωθυπουργός την Πέμπτη στην άτυπη σύνοδο της Πράγας αναμένεται να αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις και να τονίσει ότι η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Θα πει ακόμη στους ομολόγους του ότι η χώρα μας διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ερώτημα είναι πώς θα πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο της Πράγας την Πέμπτη και την Παρασκευή. Διότι δεν υπάρχει καμία διπλωματική επαφή για την προετοιμασία της συνάντησης επομένως το πιθανότερο είναι να υπάρχει μια άνευ ουσίας ανταλλαγή τυπικών φράσεων ενώπιον των υπόλοιπων ηγετών. Εκτός αν ο Ταγίπ Ερντογάν προκαλέσει οπότε θα λάβει και την ανάλογη απάντηση.