Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ το 2020, ανέτρεξε στο αρχείο του πατέρα του. Ήθελε να διαβάσει, να θυμηθεί ενδεχομένως το ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει επίσης στο Ισραήλ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1990.
Βρήκε λοιπόν μια δήλωσή του που έλεγε ότι «η φιλία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι θα πρέπει να παραμείνει βασικός πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Η δήλωση αυτή έγινε σε μια εποχή κατά την οποία η σχέση αυτή δεν ήταν τόσο προφανής όσο είναι σήμερα, είπε λίγες ημέρες αργότερα ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στο Τελ Αβίβ.
Η αλήθεια είναι ότι ξάφνιασε η ακύρωση, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, της μετάβασης του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Μπένι Γκατζ στην Ελλάδα, όπου μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, θα επιθεωρούσαν την πρόοδο των εργασιών στο υπό σύσταση Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Και δεν θα υπήρχε θέμα αν ακύρωνε το ταξίδι του στην Αγκυρα και τη συνάντησή του με τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.
Οι εξηγήσεις που έδωσαν από το Ισραήλ είναι ότι δεν σχετίζεται με την επίσκεψη στην Ελλάδα, ήταν προκαθορισμένη και η ουσία της είναι η ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας. Το Ισραήλ έχει εκλογές την 1η Νοεμβρίου, το πολιτικό τοπίο είναι αρκετά ρευστό και θα δικαιολογείτο η ματαίωση, όμως οι καιροί είναι πονηροί αφού ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί διακαώς την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ και όρισε πρόσφατα ξανά πρέσβη στο Τελ Αβιβ.
Όμως ας μη βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσμα για το αν κάτι τρέχει στις διμερείς μας σχέσεις. Διότι στον στρατιωτικό τομέα οι σχέσεις είναι δυνατές, κοινές ασκήσεις πραγματοποιούνται διαρκώς, το νέο anti-drone σύστημα στο Ανατολικό Αιγαίο είναι βασισμένο στην ισραηλινή τεχνολογία, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πολλά ταξίδια εκατέρωθεν από εμπειρογνώμονες για ανταλλαγή γνώσεων.
Διπλωματικά επίσης, έχουμε κλείσει 30 χρόνια διμερών σχέσεων, και οι ανταλλαγές επισκέψεων σε ανώτατο και ανώτερο επίπεδο είναι διαρκείς. Στο τουρισμό οι αριθμοί ξεπέρασαν τις προσδοκίες των ειδικών. Επίσης στο real estate στο περιβάλλον, αγροτεχνολογία.
Έλληνες και Ισραηλινοί αφιερώνουν πλέον τον περισσότερο χρόνο τους στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, δημιουργώντας προοπτικές οι οποίες δυνητικά οδηγούν σε πολλαπλασιαστικά οφέλη. Ας μην βιαζόμαστε να μιλάμε για αλλαγή πλεύσης του Ισραήλ προς την Τουρκία. Οι Ισραηλινοί έχουν διαβεβαιώσει ότι οποιαδήποτε βελτίωση στις σχέσεις τους με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν θα επηρεάσει τις ελληνοισραηλινές σχέσεις. Σε κάθε περίπτωση τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και την πρώτη τοποθέτηση του νέου πρέσβη στο Ισραήλ ο οποίος ανέλαβε μόλις τα καθήκοντά του στην Αθήνα.