Οι απρόβλεπτες συνέπειες ενός «θερμού επεισοδίου»

Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο Newsbomb.gr για το τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση «θερμού επεισοδίου» Ελλάδας – Τουρκίας αλλά και για τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αλ Σίσι.
Κομβικής σημασίας οι συναντήσεις του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αίγυπτο την προσεχή εβδομάδα.
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει στο υπουργείο Εξωτερικών στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία. Και αυτό διότι οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν χθες που έκανε επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος της χώρας του και την περηφάνεια του για τον πύραυλο Tayfun, σημαίνει ότι ο στόχος του είναι δημιουργήσει μεγάλη ένταση .

«Ο Tayfun μπήκε αμέσως στην ατζέντα της Ελλάδας και των Ελλήνων. Περιμένετε να δούμε ακόμα. Αυτό θα συνεχιστεί κι άλλο» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στα εγκαίνια του εργοστασίου παραγωγής του τουρκικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

O Nίκος Δένδιας σε συνέντευξή του λοιπόν χωρίς περιστροφές μίλησε για ένα θερμό επεισόδιο το οποίο θα μπορούσε να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις. Το τι σημαίνει «απρόβλεπτες διαστάσεις», το καταλαβαίνουμε όλοι. Μιλά για ένα γενικευμένο επεισόδιο.

Ενα γενικευμένο επεισόδιο, που δεν θα είναι οριοθετημένο εκεί που θέλει που θέλει η Τουρκία, τη στιγμή που το θέλει με τους όρους που το θέλει.

Όταν ο υπουργός Εξωτερικών μιλά για «απρόβλεπτες διαστάσεις» σημαίνει ότι ένα επεισόδιο μπορεί να ξεκινήσει στο Καστελόριζο και να γενικευθεί μέχρι τον Έβρο.

Η κυβέρνηση λοιπόν θωρακίζεται, ενημερώνει και έχει στραμμένη την προσοχή της και νότια της Κρήτης στην περιοχή που βρίσκεται το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο θεωρεί ότι μπορεί να αποτελέσει κλειδί για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία. Ενδεικτικό της ανησυχίας του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι η συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς στην Αθήνα και η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μπλίνκεν αφορούσε και τη Λιβύη. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής ο πρωθυπουργός ζήτησε την διαμεσολάβηση των Αμερικανών για να συζητήσει με τη Λιβύη το θέμα των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

Το θέμα όμως είναι ότι αυτή η κυβέρνηση είναι μεταβατική και δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες. Αλώστε αυτό ήταν ένα από τα ελληνικά επιχειρήματα όταν υπεγράφη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης .

Η αντίδραση βασίστηκε στο επιχείρημα ότι η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει προ πολλού, οπότε δεν εκπροσωπεί τον λιβυκό λαό. «Η εν λόγω κυβέρνηση δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αναθεωρήσει ή να εφαρμόσει προηγούμενες συμφωνίες σχετικά με το μέλλον των εξωτερικών σχέσεων της Λιβύης» έλεγαν επισήμως από το υπουργείο εξωτερικών.

Aλλά και χθες ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι «κοινός στρατηγικός μας στόχος είναι μια σταθερή, ευημερούσα και ειρηνική Λιβύη, που μπορεί να συμβάλει στην εμπέδωση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όχι να υποδαυλίζουμε την ένταση στο εσωτερικό της Λιβύης, με περαιτέρω «συμφωνίες», από μία κυβέρνηση που δεν έχει λαϊκή εξουσιοδότηση. «Συμφωνίες» που είναι προδήλως προϊόν εκβιασμού της Τουρκίας επί μιας κυβέρνησης που έχει χάσει τη νομιμοποίηση της».

Πώς λοιπόν θέλουμε συνομιλίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με μια κυβέρνηση που δεν νομιμοποιείται να υπογράφεις διεθνείς συμφωνίες;

Στη δύσκολη αυτή θέση στην οποία έχει βρεθεί η Αθήνα με αφορμή το τουρκολιβυκό σύμφωνο δεν μένει αδρανής. Κινητοποιείται, ενημερώνει, κάνει συναντήσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να έχει ενδιαφέρουσες συναντήσεις στις 7 και 8 Νοέμβριου στην Αίγυπτο στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που θα γίνει στη πόλη Sharm El Sheikm. Ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι και μένει να δούμε αν θα δώσει το παρών και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.