Στην Αίγυπτο σήμερα ο Μητσοτάκης - Συνάντηση με Σίσι και Αναστασιάδη
Στην Αίγυπτο βρίσκεται πρωθυπουργός όπου θα έχει συνάντηση στο Σαρμ Ελ Σεΐχ με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται από χθες στο αιγυπτιακό θέρετρο.
Στην ατζέντα θα είναι ασφαλώς και οι εξελίξεις στη Λιβύη μετά τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης που είχε σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση του άξονα Αθήνας - Καΐρου.
Στη κυβέρνηση υπάρχει ικανοποίηση και για την τοποθέτηση του State Department που τάχθηκε υπέρ της ενεργειακής σύνδεσης Λιβύης-Ελλάδας διότι αυτό το έργο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.
O ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την Exxon Mobil, οικόπεδα στα οποία είχε εκφράσει ενστάσεις η Λιβύη. «Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» είπε ο πρωθυπουργός.
Επίσης η μεγάλη διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 2022», που συνδιοργανώνει η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος και θα διεξαχθεί μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της συνεργασίας με χώρες βαθύτατα μουσουλμανικές, με τις οποίες όμως μας συνδέει το όραμα για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ανάχωμα στην αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας.
Μέσα σε αυτό το κλίμα σε δεύτερο διάβημα μέσα σε λίγες ώρες προχώρησε το υπουργείο εξωτερικών ζητώντας εξηγήσεις όχι απλώς για την απαγόρευση εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα στη Σμύρνη αλλά και για την πολύωρη κράτησή του. Είχε προηγηθεί η παράσταση διαμαρτυρίας από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα και το ελληνικό προξενείο στη Σμύρνη το Σάββατο το απόγευμα προς το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών μόλις προέκυψε το θέμα με τον περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας.
Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις κινήσεις του καθώς στη συνάντηση που είχανε χθες ο Νίκος Δένδιας με τον υπουργό εξωτερικών της Κύπρου Γιάννη Κασουλίδη τόνισαν και οι δύο ότι ο τουρκικός παραλογισμός είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.
Στην Κύπρο υπάρχει επίσης προβληματισμός για τις κινήσεις της Άγκυρας να προχωρήσει την ηλεκτρική διασύνδεση της Τουρκίας με τα κατεχόμενα με υποθαλάσσια καλώδια. «H Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια για αποφυγή νέων τετελεσμένων. Παρακολουθούμε από κοντά όλες τις τουρκικές προσπάθειες για την αναβάθμιση της παρουσίας του ψευδοκράτους διεθνώς» είπε με νόημα ο κ. Δένδιας.