Δούρειο Ίππο τη Λιβύη θέλει η Τουρκία -Τα σενάρια ελληνικής αντίδρασης
Γι’αυτό και στις έρευνες της Exxon Mobil που ξεκινησαν ήδη νοτιοδυτικά της Κρήτης, έχει στρέψει τα μάτια της η Τουρκία, με τα σενάρια αντίδρασης να κυριαρχούν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούυχων.
Η πιο σοβαρή μέχρι στιγμής αντίδραση προέρχεται από τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε και τα κατεχόμενα. Σε συνέντευξη του, δήλωσε ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην απειλήσουν την ασφάλειά της.
Ο Οζάι Σεντίρ, δημοσιογράφος της «Μιλιέτ», προέκρινε ότι, αν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά ύδατα, στα 12 μίλια, σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία θα αντιδράσει άμεσα, στέλνοντας πρώτη γεωτρύπανα στα νότια της Κρήτης.
Υποστηρίζει και παράλληλα προτρέπει την κυβέρνηση να μη δεχτεί επέκταση χωρικών υδάτων κάτω από την Κρήτη, ούτε πουθενά, διότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει προηγούμενο εναντίον της Τουρκίας.
Η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι δεν θα δώσει λογαριασμό στην Τουρκία πότε θα ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά της και θα το πράξει όπου και όποτε το κρίνει σκόπιμο.
Η κυβέρνηση αναμένει αντίδραση της Τουρκίας και πιστεύει ότι η αντίδραση θα έρθει μέσω της Λιβύης, χρησιμοποιώντας την ως Δούρειο Ιππο για να πετύχει το στόχο της. Ως επικρατέστερο σενάριο να ζητήσει από τη λιβυκή πλευρά να της εκχωρήσει οικόπεδα στη λιβυκή πλευρά του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Διότι με το που ανακοινώθηκε ότι ο αμερικανός κολοσσός ξεκίνησε τις έρευνες, τα λιβυκά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την είδηση ότι οι τουρκολιβυκές σχέσεις ενισχύονται ακόμη περισσότερο.
Όμως η μονομερής ανακήρυξη της Ελλάδας των εξωτερικών ορίων της υφαλοκρηπίδας της βάσει του νόμου Μανιάτη και η αδειοδότηση των Οικοπέδων αυτών το 2019 , είχε λειτουργήσει από την αρχή και ως μέσο πίεσης προς την Λιβύη ώστε να επαναλάβει τις συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πριν ακόμη μπει στο τραπέζι το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η Λιβύη θεωρεί ότι η μέση γραμμή είναι αρκετά πιο βόρεια, καθώς υπολογίζει τον Κόλπο της Σύρτης ως κλειστό κόλπο και ζητούσε να μην έχουν επήρεια η Γαύδος και άλλα νησιά νοτίως της Κρήτης, της Ζακύνθου και της Πελοποννήσου.
Η NAVTEX όμως που εξεδόθη για τις έρευνες είναι εντός της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας ακόμη και με ακραίους λιβυκούς υπολογισμούς ώστε να μην μπορεί να ισχυρισθεί η Λιβύη ότι παραβιάζεται η δική της υφαλοκρηπίδα. Αν λοιπόν η Τουρκία αποφασίσει να στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή της Λιβύης, αυτό θα δυσκολέψει οποιαδήποτε συζήτηση για οριοθέτηση ΑΟΖ της Ελλάδας με τη Λιβύη διότι η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι προϋπόθεση είναι η κατάργηση του τουρκολιβυκού μνημονίου.