Ενορχηστρωμένη αντίδραση της Τουρκίας - Τι διαμηνύει η Αθήνα
Μια συντονισμένη επίθεση έχει ξεκινήσει η Τουρκία τόσο σε επίπεδο δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, όσο και σε επίπεδο διαρροών στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, την ώρα που η Αθήνα διαμηνύει ότι οποιαδήποτε συζήτηση με την Τουρκία θα γίνει μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα.
Σε επίπεδο δηλώσεων, λοιπόν, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έγινε μη μέλος παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών, με προφανή στόχο την έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους. «Δεν υπάρχει Τουρκία χωρίς τη Βόρεια Κύπρο» πρόσθεσε και ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ζητώντας, μάλιστα, από τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει δύο κυρίαρχες, ισότιμες και διακριτές κρατικές δομές.
Η είδηση αυτή έλαβε μεγάλη έκταση στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και προστέθηκε στα όσα μεταδίδουν για την απόφαση της Exxon Mobil να ξεκινήσει έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να ανακοινώσει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, που ισχύουν μόνο δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η ιδέα είναι να ακυρωθεί η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης», γράφει σε άρθρο του ο δημοσιογράφος Οζάι Σεντίρ στην εφημερίδα «Μιλιέτ».
Χαρακτηρίζοντας «αμφισβητούμενα νερά» την περιοχή που θα διεξαχθούν οι ελληνικές έρευνες, ο δημοσιογράφος «κηρύσσει» ο ίδιος από τώρα πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι αν υπάρξει επέκταση χωρικών υδάτων ή το Sanco Swift προχωρήσει πέραν των 6 μιλίων της Κρήτης, η Τουρκία θα ανοίξει πυρ.
«Η Ελλάδα έχει επεκτείνει τον εναέριο χώρο της κατά 10 μίλια και τα χωρικά της ύδατα κατά 6 μίλια εκατέρωθεν της Κρήτης» αναφέρει. Η ενόχληση ασφαλώς στρέφεται και κατά των ΗΠΑ διότι είναι αμερικανικός ο κολοσσός που διεξάγει τις έρευνες.
«Μένει να δούμε, αν θα κινηθεί προς τα επίμαχα νερά», υποστηρίζει ο δημοσιογράφος, αποδίδοντας την ανακοίνωση των ερευνών στην Κρήτη στην ανάγκη αλλαγής ατζέντας του Μητσοτάκη λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Νίκος Δένδιας έκοψε κάθε ενδεχόμενο ουσιαστικού διαλόγου μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών. Υποδεχόμενος τον υπουργό εξωτερικών του Λιβάνου είπε ότι ευελπιστεί πως, μετά από τις τουρκικές εκλογές, θα μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε με την Τουρκία τη μοναδική διμερή διαφορά μας, επί τη βάσει, πάντα, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
«Λυπάμαι, βέβαια, καθώς προς το παρόν η Τουρκία κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Επιλέγει προκλήσεις, επιδιώκει επιβολή θέσεων που δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο, επιδιώκει λύσεις που αγνοούν τη γεωγραφία, αγνοούν και την απλή κοινή λογική, όπως το πρόσφατο άκυρο, παράνομο, ανύπαρκτο "μνημόνιο" εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που υπεγράφη μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της Τρίπολης» κατέληξε με νόημα ο υπουργός Εξωτερικών.
Διαβάστε ακόμα:
Παραλήρημα των τουρκικών ΜΜΕ για τις ελληνικές σεισμικές έρευνες
Το Βέλγιο καταδικάζει επισήμως την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο