Το Newsbomb.gr στη Λιβύη
Ο Νίκος Δένδιας σήμερα στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη
Με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι στο Προεδρικό Μέγαρο της Τρίπολης, ξεκινά σήμερα η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λιβύη και την οποία το Newsbomb.gr την παρακολουθεί από κοντά. Δύο είναι τα βασικά μηνύματα που θέλει να στείλει ο κ. Δένδιας στις συναντήσεις που θα έχει με τους Λίβυους αξιωματούχους.
Το πρώτο είναι η ανάγκη να διασφαλιστεί μια διαδικασία που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη, με την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων. Και επίσης, αυτό έχει να κάνει ιδίως με τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της κυβέρνησης της Τρίπολης που επηρεάζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Και το δεύτερο είναι να ζητήσει την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου που έχουν υπογραφεί με την Τουρκία και τα οποία απορρίφθηκαν συλλήβδην από το λιβυκό κοινοβούλιο και την πλειοψηφία των μελών του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους.
Η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια της για την περιοχή και δεν θα έχει κανένα λόγο να μην επιχειρήσει τετελεσμένα όσο είναι ακόμη καιρός στέλνοντας ερευνητικό σκάφος για έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές που διεκδικεί η Λιβύη, κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά.
Η Αθήνα ευελπιστεί ότι θα αντιληφθούν όλες οι πλευρές στη Λιβύη ότι η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας αποτελεί τη μοναδική συνθήκη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Και ότι η λιβυκή κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα προσέλθει σε μία συζήτηση προκειμένου να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθέτηση αυτή.
Πρόκειται για μία οριοθέτηση, η οποία θα εξυπηρετήσει το συμφέρον αμφότερων των χωρών μας και θα προωθήσει περαιτέρω την εμπέδωση της σταθερότητας στη Μεσόγειο.
Διότι, η Ελλάδα έχει έναν κοινό -με πολλούς συμμάχους και εταίρους, εντός και εκτός ΕΕ- στρατηγικό στόχο για τη Λιβύη. Ο στόχος αυτός αφορά σε μια ειρηνική χώρα, η οποία θα λειτουργεί ως πόλος σταθερότητας και ευημερίας για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Για να ξεκινήσουν όμως οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τη λιβυκή πλευρά, απαράβατος όρος είναι να υπάρχει λιβυκή κυβέρνηση, η οποία να μπορεί να δεσμεύσει τη χώρα διεθνώς, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.
Όπως λοιπόν τονίζει ο υπουργός εξωτερικών η Λιβύη θα πρέπει να προχωρήσει, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, στην ανάδειξη νέας κυβέρνησης και να ανοίξει ο δρόμος για την απομάκρυνση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων που βρίσκονται στο λιβυκό έδαφος, εκμεταλλευόμενοι τις εμφύλιες συγκρούσεις των προηγούμενων ετών.
Ο υπουργός εξωτερικών μετά την Τρίπολη θα μεταβεί και στη Βεγγάζη όπου θα έχει συνάντηση με τον στρατάρχη Χαφτάρ και με τον πρόεδρο της βουλής των αντιπροσώπων. Με το τουρκολιβυκό μνημόνιο να είναι στο τραπέζι η Αθήνα βλέπει δύο πιθανά σενάρια. Το πρώτο είναι να ενεργοποιήσει τις άδειες τις οποίες έχει ζητήσει για έρευνες η τουρκική εταιρία ΤΡΑΟ σε Οικόπεδα του παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου, τα δυτικότερα εξ αυτών είναι στο όριο των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ. ανατολικά των νησιών Ρόδου - Καρπάθου- Κρήτης και επικαλύπτουν δυνητικά ελληνικά χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα. Το δεύτερο είναι να δοθούν βάσει της τελευταίας συμφωνίας Τουρκίας -κυβέρνησης Ντμπεϊμπά άδειες ερευνών στην ΤΡΑΟ από την Λιβύη στην «λιβυκή υφαλοκρηπίδα» όπως αυτή μονομερώς εκλαμβάνεται από την Λιβύη βάσει του Τουρκολιβυκού Μνημονίου, που έτσι επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως της Κρήτης.
Επίσης η Ελλάδα χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης του Λιμένα της Βεγγάζης για να βοηθήσει την κοινωνία της Λιβύης και θα υπάρξει ειδική τελετή σήμερα εκεί όπου ο δήμαρχος της πόλης αναμένεται να ευχαριστήσει τη χώρα μας.