Πώς βλέπει η Αθήνα τη χειραψία Σίσι - Ερντογάν

Η Αθήνα δεν αιφνιδιάστηκε αλλά δεν πέρασε και απαρητήρητο ότι μόλις πριν από 5 ημέρες, σε ευθεία γραμμή με τους Αιγύπτιους ο Νίκος Δένδιας δεν δέχτηκε να συναντήσει την υπουργό εξωτερικών της Λιβύης στο αεροδρόμιο της Τρίπολης

Πώς βλέπει η Αθήνα τη χειραψία Σίσι - Ερντογάν
Η Αθήνα δεν αιφνιδιάστηκε από τη χειραψία Αλ Σίσι - Ερντογάν
Murat Kula/Anadolu Agency via Getty Images

Ασφαλώς και δεν ήταν η καλύτερη εξέλιξη η ανακοίνωση της Αιγυπτιακής προεδρίας που μιλά για επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων Αιγύπτου - Τουρκίας.

Eίχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που είπε ότι δόθηκε το σήμα. «Είπαμε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει μια διαδικασία. Έγινε ένα βήμα εδώ για να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία και είχαμε ήδη πολύ καλές συνομιλίες. Ελπίζω ότι η διαδικασία που ξεκίνησε με τους υπουργούς μας θα φτάσει σε ένα καλό σημείο με συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Για εμένα η σχέση Τουρκία-Αίγυπτος δεν είναι απλώς μια συνάντηση ηγετών, η προϋπάρχουσα ενότητα του τουρκικού έθνους και του αιγυπτιακού λαού είναι πολύ σημαντική για εμάς. Αυτά τα έχουμε σημειώσει. Θεού θέλοντος, αν δεν συμβεί κάτι ανατρεπτικό, θα κάνουμε αυτό το βήμα προς το καλύτερο. Φυσικά, το μόνο αίτημά μας από αυτούς είναι με αυτές τις διαπραγματεύσεις να εδραιώσουμε την ειρήνη εδώ απέναντι σε όσους έχουν μια στάση εναντίον μας στη Μεσόγειο, και ας συνεχίσουμε το δρόμο μας έτσι, Θεού θέλοντος», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Αθήνα δεν αιφνιδιάστηκε αλλά δεν πέρασε και απαρητήρητο ότι μόλις πριν από 5 ημέρες, σε ευθεία γραμμή με τους Αιγύπτιους ο Νίκος Δένδιας δεν δέχτηκε να συναντήσει την υπουργό εξωτερικών της Λιβύης στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.
Δεν πέρασε ακόμη απαρατήρητο ότι δεν ορίσαμε πρέσβη στην Τρίπολη καθ’υπόδειξη του Καΐρου.

Επίσης ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι είχε καταδικάσει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης. Η χειραψία του Αλ Σίσι με τον Ταγίπ Ερντογαν έχει ισχυρό πολιτικό συμβολισμό. Αλλωστε ο πρόεδρος της Αιγύπτου ποτέ δεν έχει μιλήσει εναντίον του Τούρκου προέδρου στις συναντήσεις που είχε στο παρελθόν με τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Η επαναπροσέγγιση βέβαια Τουρκίας - Αιγύπτου είναι ένας δρόμος στρωμένος με αγκάθια. Οι δυο χώρες δεν έχουν εκπροσώπηση σε επίπεδο πρέσβεων αλλά σε επίπεδο επιτετραμμένων. Και βέβαια η στρατηγική της Τουρκίας στη Λιβύη είναι το μεγάλο αγκάθι. Και όσο υπάρχει το τουρκολιβυκό μνημόνιο η Αίγυπτος δεν θα δώσει λευκή επιταγή στην Άγκυρα.

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα παραβρεθούν στην τελετή υπογραφής «Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με τη Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης», από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και από τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μοχάμεντ Ζάκι. Θα έχουν όμως ενδιαφέρον οι δηλώσεις που θα κάνει και ο υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Σχετικές ειδήσεις

Ο Ερντογάν συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου

«Βρυχάται» ο Ερντογάν: «Όποιος μας ενοχλεί, πληρώνει το τίμημα»

Σταθακόπουλος: Η επίθεση στη Συρία ένδειξη της προβοκάτσιας στην Πόλη

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή