Αυτός είναι ο χάρτης της νέας NAVTEX για έρευνες για υδρογονάνθρακες
Οι έρευνες θα επεκταθούν συγκεκριμένα στη νέα περιοχή, εντός των ελληνικών οικοπέδων, νοτιότερα από την αρχική ναυτική οδηγία της 7ης Νοεμβρίου.
Η νέα NAVTEX, που πρόκειται να εκδοθεί αύριο (26/11), προβλέπει την επέκταση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Κρήτης που διεξάγει η ExxοnMobil και θα αφορά περιοχές εντός των ελληνικών οικοπέδων, νοτιότερα από την αρχική ναυτική οδηγία της 7ης Νοεμβρίου, εκτός της περιοχής όπου διεξάγονται έως τώρα έρευνες από το Sanco Swift.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του STAR, ο χάρτης της νέας NAVTEX δείχνει την περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης μέχρι το Ιόνιο. Στο εξής οι έρευνες θα επεκταθούν συγκεκριμένα στη νέα περιοχή, για την οποία δεν χρειάστηκε η Ελλάδα να πάρει άδεια έκδοσης NAVTEX από τη Μάλτα, όπως είχε γίνει για το μικρότερο «κομμάτι» προηγουμένως, καθώς η περιοχή αυτή εμπίπτει στη δικαιοδοσία της.
Η επέκταση της περιοχής των σεισμικών ερευνών θα γίνει ύστερα από αίτημα του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού, ο οποίος επισπεύδει τις διαδικασίες ώστε να έρθει ταχύτερα η στιγμή της ερευνητικής γεώτρησης που θα πιστοποιήσει την ύπαρξη ή μη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων.
Στο μεταξύ, στην Αθήνα επανεμφανίστηκαν στελέχη της αμερικανικής Chevron, η οποία φέρεται να εξετάζει την δυνατότητα εισόδου της μέσω εξαγοράς μεριδίου σε υπό παραχώρηση περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιβεβαίωσε σχετικό δημοσίευμα για επέκταση των ερευνών από την ExxοnMobil. «Κάνουμε ό,τι απαιτείται για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αυτό που θα βγει να δωσει κέρδος για την πατρίδα.»
Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου προσέθεσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από δεύτερη εταιρεία για να πραγματοποιήσει έρευνες. «Είναι ενέργειες που γίνονται στα πλαίσια του αρχικού σχεδίου, το οποίο είναι άρτια μελετημένο. Προχωράμε με βάση το χρονοδιάγραμμα, πάντοτε σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο», σημείωσε.
Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.
Διαβάστε ακόμα:
Νέα NAVTEX νότια της Κρήτης μετά από αίτημα της ExxonMobil
Το όφελος από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα
Σκρέκας για υδρογονάνθρακες: Η Ελλάδα θα κάνει εξαγωγές φυσικού αερίου