Στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας σήμερα ο Μητσοτάκης
Συγκινησιακά φορτισμένη αναμένεται να είναι σήμερα η επίσκεψη του πρωθυπουργού στα μειονοτικά χωριά καθώς η τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Ήπειρο, σε περιοχές όπου κατοικεί η ελληνική εθνική μειονότητα, ήταν αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον Ιανουάριο του 1991, στη Δερβιτσάνη.
Πρώτος σταθμός θα είναι η Χειμάρρα όπου θα τον συνοδεύει ο Πύρρος Δήμας. Θα επισκεφτεί το ελληνικό σχολείο Όμηρος και θα απευθύνει χαιρετισμό στην πλατεία της κοινότητας.
Η συμφωνία πάντως του πρωθυπουργού της Αλβανίας για την απόκτηση των τουρκικών drones Bayraktar κυριάρχησε στην επίσκεψη του Νίκου Δένδια στα Τίρανα παρά το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή ήταν εκπλήρωση μια παλιάς σύμβασης.
Η Αθήνα δεν έχει ψευδαισθήσεις και γνωρίζει πολύ καλά τις άριστες σχέσεις του Έντι Ράμα με τον Ταγίπ Ερντογάν σε πολιτικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Άλλωστε το ζητούμενο δεν είναι να πάψει να έχει σχέση η Αλβανία με τη νατοϊκή σύμμαχο της, την Τουρκία αλλά να συμβαδίζει με τις επιταγές της ευρωπαϊκής προοπτικής που η ίδια έχει επιλέξει. Γι' αυτό και έχει σημασία η δήλωση που έκανε ο Νίκος Δένδιας μόλις ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του:
«Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία καθεαυτή. Ούτε έχει κανένα ζήτημα με το να συνεργάζονται με την Τουρκία. Αλλά όμως έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, όπως και με κάθε αναθεωρητισμό. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε παράμετρος πρέπει αφενός μεν να υπηρετεί την Ευρωπαϊκή ιδέα, αφετέρου να μην επιτρέπει την εκδήλωση αναθεωρητισμών στην περιοχή».
Στις συνομιλίες Δένδιας και Ράμα έβαλαν κάτω τον χάρτη της περιοχής των θαλασσίων συνόρων ενώ μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε γίνει γνωστό και η κίνηση του πρόεδρου της Αλβανίας, Μπαϊράμ Μπεγκάι ο οποίος κατά την επίσκεψή του στον μειονοτικό δήμο Φοινίκης ενοχλήθηκε από την ελληνική σημαία που είναι αναρτημένη στον προαύλιο χώρο, δίπλα στις σημαίες της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για λάθος αντίληψη του Αλβανού προέδρου εξηγούσε στη συνέχεια η ελληνική πλευρά αφού η ελληνική σημαία βρίσκεται εκεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και δεν αναρτήθηκε σκόπιμα λόγω της επίσκεψης του Αλβανού προέδρου.
Εκκρεμότητα παραμένει και η συμφωνία για το συνυποσχετικό για την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Οι τεχνικές επιτροπές των δύο χωρών ακόμη δεν προχωρήσει και ενώ οι διαφορές σε σχέση με τη συμφωνία του 2009 είναι πολύ μικρές ενώ είναι ξεκάθαρο ότι το θέμα δεν είναι τεχνικό αλλά πολιτικό. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό που μπορεί να περιμένει η Αθήνα είναι μέχρι τον Φεβρουάριο να έχει δοθεί η εξουσιοδότηση από τον πρόεδρο της χώρας. Από εκεί και πέρα θα υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα αν και τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς οι εσωτερικές πολιτκές εξελίξεις θα επηρεάσουν εκ των πραγμάτων τις διαπραγματεύσεις. Τον Μάιο η Αλβανία θα έχει δημοτικές εκλογές και η Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του χρόνου εθνικές εκλογές.
Διαβάστε επίσης:
Πρόκληση Μπεγκάι σε μειονοτικό χωριό: Κατέβασε την ελληνική σημαία
Δένδιας: Ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ και συνεργασία με τον τουρκικό αναθεωρητισμό δεν συμβαδίζουν
Δένδιας για Τουρκία μετά τη συμφωνία με την Αλβανία για τα Bayraktar: «Αποσταθεροποιεί την περιοχή»