Τι να περιμένουμε το 2023 στην εξωτερική πολιτική

Ο Ταγίπ Ερντογάν αν και μετρά 21 χρόνια στην εξουσία θα κάνει τα πάντα να κερδίσει τις εκλογές και θα συνεχίσει να έχει στην προεκλογική του ατζέντα την Ελλάδα
Ο Νίκος Δένδιας σε όλες τους δηλώσεις παραδέχεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο ως προς τη διάρκεια και την έντασή του κρεσέντο αμφισβητήσεων και προκλήσεων
ΙΝΤΙΜΕ

Και μόνο το γεγονός ότι θα έχουμε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις το 2023 σε τρεις κομβικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, σημαίνει ότι σε διπλωματικό επίπεδο αναμένεται μια ενδιαφέρουσα χρονιά με πολλές εξελίξεις.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αν και μετρά 21 χρόνια στην εξουσία θα κάνει τα πάντα να κερδίσει τις εκλογές και θα συνεχίσει να έχει στην προεκλογική του ατζέντα την Ελλάδα. Ο Νίκος Δένδιας σε όλες τους δηλώσεις παραδέχεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο ως προς τη διάρκεια και την έντασή του κρεσέντο αμφισβητήσεων και προκλήσεων, το οποίο πόρρω απέχει από κάθε έννοια καλής γειτονίας. «Σε αυτήν τη διελκυστίνδα, αντιπαρατάσσουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την τεκμηριωμένη παράθεση επιχειρημάτων, τα οποία εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και επαναλαμβάνουμε ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση».

Αναλυτές λένε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αυξημένες πιθανότητες επανεκλογής διότι η αντιπολίτευση έχει καθυστερήσει να καταλήξει ποιος θα είναι ο δικός της υποψήφιος και ο χρόνος κυλάει εναντίον της.

Σε κάθε περίπτωση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν πρόκειται να βελτιωθούν. Oταν μάλιστα το 2022 μας αποχαιρετά με τη πολύ σοβαρή απειλή του Τσαβούσογλου και την επέκταση του casus belli εκτός από το Αιγαίο και την Κρήτη.

Και ο μοναδικός τρόπος να έχει απαντά στις προκλήσεις η Ελλάδα είναι να συνεχίσει να έχει ενεργό παρουσία σε διεθνείς και περιφερειακούς Οργανισμούς, να αρθρώνει συγκροτημένο και πειστικό λόγο να διατυπώνει καίριες προτάσεις και να αναζητεί καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων και την εμπέδωση της διεθνούς συνεργασίας. Το 2023 θα συνεχίστούν και οι προσπάθειές ώστε η Ελλάδα στην ψηφοφορία του 2024 να εκλεγεί μη Μόνιμο Μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026.

Διπλωματικά η προσοχή θα είναι στραμμένη και στις εξελίξεις στην Ευρώπη, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που συνθέτουν πλέον ένα σημαντικά διαφοροποιημένο σκηνικό, το οποίο απαιτεί την εγρήγορση της ευρωπαϊκής και της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των συνδεόμενων με αυτό σοβαρότατων προκλήσεων και των δυνάμεων του αναθεωρητισμού. «Και είναι αυτές ακριβώς οι προκλήσεις του αναθεωρητισμού που συνδέονται ευθέως και με τα εθνικά μας συμφέροντα. Όπως κατέδειξα με τις τρεις επισκέψεις μου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, το συγκεκριμένο αφήγημα και ο συγκεκριμένος τρόπος σκέψης μπορούν να μετατρέψουν σε «πυριτιδαποθήκη» και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» όπως δήλωσε πρόσφατα ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών. Η στρατηγική σχέση συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ θα είναι επίσης ύψιστη προτεραιότητα και το 2023, πολύ περισσότερο που με την έλευση του νέου χρόνου θα διεχαθεί και η κρίσιμη ψηφοφορία στη Γερουσία για το αν θα πάει η όχι η Τουρκία τα F-16.