Οι στόχοι της Αθήνας και η κόκκινη μηλιά του Ερντογάν
Παρά τις προσπάθειες της Αθήνας να κρατήσει χαμηλούς τόνους αυτές τις ημέρες, οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, τόσο του Χουλουσί Ακάρ όσο και του Ταγίπ Ερντογάν δεν αφήνουν καμία απορία για τις προθέσεις της Άγκυρας και πώς θα κινηθεί και το 2023 μέχρι τους δικές τους εκλογές. Ο πρόεδρος της Τουρκίας μάλιστα σε άρθρο του θυμήθηκε και τον όρο «Κόκκινη Μηλιά» το σύμβολο του παντουρκισμού που συμπυκνώνει τη θεωρία των συνόρων της Μεγάλης Τουρκίας, από τη Μογγολία μέχρι τον Καύκασο.
«Ο αιώνας της Τουρκίας είναι η νέα Κόκκινη Μηλιά του έθνους μας», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, αν και ο όρος «Κόκκινη Μηλιά» έχει πολλές ερμηνείες.
Κατά μία εκδοχή είναι το σύμβολο του ισχυρού. Ο Ερντογάν έχει αποκαλέσει την Αγιά Σοφιά το «μήλο της Κωνσταντινούπολης». Όμως σύμφωνα με τους λαογράφους κόκκινη μηλιά είναι μια μυθική τοποθεσία στην οποία, θα καταφύγουν οι Τούρκοι, όταν οι Έλληνες θα τους διώξουν από την Κωνσταντινούπολη.
Στη κυβέρνηση δεν μπαίνουν στη διαδικασία να απαντούν σε καθημερινή βάση ακόμη και όταν υπάρχει σοβαρή ενόχληση όπως με τις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου που απείλησε ότι δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επεκτείνει χωρικά της ύδατα ούτε ένα 1 ναυτικό μίλι είτε νότια της Κρήτης, είτε στο Αιγαίο. Αλλωστε επί του παρόντος δεν υπάρχει τέτοια ειλημμένη απόφαση στο Μέγαρο Μαξίμου και οι πληροφορίες λένε ότι μια τέτοια διπλωματική πρωτοβουλία θα ληφθεί μετά τις εκλογές.
Η διπλωματική προσοχή της Αθήνας είναι στραμμένη στην Αίγυπτο την οποία θεωρούν χώρα κομβική για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Περί τα τέλη του μήνα αναμένεται να έρθει και ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι. Θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και η κοινή επιστολή στον ΟΗΕ που έστειλε η Άγκυρα με την Τρίπολη. Εξετάζεται να σταλεί κοινή επιστολή Αθήνας-Καΐρου ως απάντηση χωρίς όμως να είναι κάτι οριστικό.
Ενδεικτικό της διεργασιών που γίνονται είναι ότι η Ιταλία ανέλαβε διπλωματική πρωτοβουλία προκειμένου να εξομαλύνει τη τεταμένη κατάσταση ανάμεσα στο Κάιρο και την Τρίπολη λόγω της μονομερούς ανακήρυξης της ΑΟΖ από τη κυβέρνηση Σίσι.