Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία; Σε απόσταση αναπνοής με τις κάλπες στην Ελλάδα
Το 2023 θα είναι όπως αναμένεται καθοριστικό, καθώς όχι μόνο θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία οι οποίες θα καθορίσουν την πορεία της γειτονικής χώρας, αλλά και τη φύση των σχέσεών της με τη Δύση για τα επόμενα χρόνια.
Ο Ερντογάν κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει αυτές τις εκλογές, καθώς στο αντίθετο σενάριο θα αντιμετώπιζε, πιθανότατα, ένα στρατοδικείο για να απαντήσει στις μαζικές κατηγορίες διαφθοράς και να λογοδοτήσει για αμέτρητες παραβιάσεις του Συντάγματος και των νόμων κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς θητείας του.
Έτσι λοιπόν, φωτιά έχουν πάρει τα σενάρια για τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία μετά τη συνάντηση που έγινε ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον κυβερνητικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η κύρια ατζέντα της συνάντησής τους ήταν η ημερομηνία των εκλογών και ότι επετεύχθη μία προκαταρκτική συναίνεση για τις 30 Απριλίου.
Ακολουθήσαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΑKP Ομέρ Τσελίκ o οποίος δήλωσε ότι «υπάρχουν κάποια προβλήματα για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 18 Ιουνίου», δηλ. την προγραμματισμένη ημερομηνία τους. Υπάρχουν δύο τρόποι για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στην Τουρκία.
Ο πρώτος είναι η τουρκική εθνοσυνέλευση να το ψηφίσει με τις 360, από 660, ψήφους των βουλευτών και ο δεύτερος είναι ο πρόεδρος να διαλύσει την εθνοσυνέλευση.
Είναι πολύ δύσκολο για τον Ερντογάν να περάσει από την εθνοσυνέλευση την απόφαση για διεξαγωγή των εκλογών νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, εκτός εάν το επιτρέψει η αντιπολίτευση. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ερντογάν μπορεί να διαλύσει την εθνοσυνέλευση και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μέσα σε 60 μέρες.
Αυτό θα σημαίνει, όμως, ότι στην 100η επέτειο της Δημοκρατίας, ένας πρόεδρος θα διαλύσει τη βουλή για να αποκτήσει εκλογικό πλεονέκτημα.
Ωστόσο, υπάρχει και μια ιδιαίτερη πρόβλεψη στο άρθρο 116 του Συντάγματος: «Εάν η εθνοσυνέλευση αποφασίσει πρόωρες εκλογές κατά τη δεύτερη θητεία του προέδρου, ο πρόεδρος μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος για τρίτη φορά, αν και κανονικά έχει δικαίωμα για δύο θητείες».
Αλλά το άρθρο 116 μπορεί να «διασφαλίζει» στον Ερντογάν και μία τρίτη θητεία, αλλά με την προϋπόθεση ο πρόεδρος να μην διαλύσει την εθνοσυνέλευση. Τότε δεν μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος».
Σε αυτή την περίπτωση, εάν οι εκλογές περάσουν σε δεύτερο γύρο, η εκλογή προέδρου, για την οποία απαιτείται 50%+ στον α’ εκλογικό γύρο, αυτός θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου 2023.
Σύμφωνα με στελέχη του AKP που μίλησαν σε μέσα ενημέρωσης, ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών είναι «πολύ πιθανός». Ως εκ τούτου, για αυτό λήφθηκε υπόψη ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων κατά τον καθορισμό των ημερομηνιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Optimar, ο Ερντογάν προηγείται κατά κράτος. Επίσης ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ιμάμογλου στην προτίμηση των ψηφοφόρων.
Στην ερώτηση «Ποιον θα ψηφίζατε αν γίνονταν εκλογές αυτή την Κυριακή;», ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει το προβάδισμα με 43,7% των ψήφων, ακολουθούμενος από τον αρχηγό του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με 12,4%, τον μητροπολιτικό δήμαρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς με 10,1% και τον μητροπολιτικό δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου με 9%.
Διαβάστε επίσης:
«Τρίζει η καρέκλα» του Ερντογάν: Πώς μπορεί να χάσει την εξουσία