Στον πάγο οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία
Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τη συγκυρία με τη Σουηδία ώστε προεκλογικά να προβάλει το πρόσωπο του προστάτη των αδυνάτων και μουσουλμάνων ανα την υφήλιο. Η πολιτική αποκλεισμού της Τουρκίας ενισχύει το γενικό αίσθημα της Δύσης ότι η πολιτική του Ερντογάν υπονομεύει την αποτελεσματικότητα της συμμαχίας.
Άλλωστε, η Βικτόρια Νούλαντ, η υψηλόβαθμη αμερικανίδα αξιωματούχος είπε δημοσίως στην επιτροπή εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, όσα υπαιχνίθηκε ο Άντονι Μπλίνκεν στη συνάντηση που είχε με τον Μεβλουτ Τσαβούσογλου. Προειδοποίησε δηλαδή ότι αν δεν συμφωνήσει η Άγκυρα να μπει η Σουηδία και η Φιλανδία στο ΝΑΤΟ, δεν θα παρουν τα συγκεκριμένα αμερικανικά μαχητικά.
Είναι τόσο βαρύ το κλίμα που όπως έγινε γνωστό ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας φαίνεται να είχε διαμηνύσει στον Τουρκο ομόλογό του ότι αν δεν πείτε το ναι στις δυο σκανδιναβικές χώρες, το αίτημα δεν πρόκειται να προωθηθεί από τον Λευκό Οίκο στο Κογκρέσο. Ενα αίτημα που εδώ και 14 μήνες παραμένει στο συρτάρι.
Ετσι εξηγείται και ο μεγάλος εκνευρισμός που είχε ο Τσαβούσογλου στη συνέντευξη τύπου μόλις τελείωσε η συνάντηση στο State Department.
H δυσπιστία είναι αμοιβαία και πολλά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά. Για τους Αμερικανούς, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτελεί κορυφαία επιλογή ενότητας και ισχυροποιήσης ενός οργανισμού που κατά καιρούς έχει δεχτεί σκληρή κριτική ότι είναι «πολιτικά νεκρός». Ο Ενρτογάν όμως, όχι μόνο κρατά αποστάσεις αλλά απιατεί και την άρση του εμπάργκο όπλων που της είχε επιβληθεί μετά το 2019 με τη Φιλανδία να το κάνει πράξη.
Το Ελίσνκι έχει τόση ανάγκη να μπει στο ΝΑΤΟ που στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις προτείνει να αποσυνδεθεί η περίπτωσή της με αυτή της Στοκχόλμης. Η Φινλανδία και η Σουηδία πρέπει να εκδώσουν 130 άτομα που δεν κατονομάζονται πριν η τουρκική εθνοσυνέλευση επικυρώσει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Ανάλογες προειδοποιησεις με την Νούλαντ στην ίδια επιτροπή εξωτερικών έκανε και η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν αλλά και η υφυπουργός Άμυνας Σελέστ Βάλαντερ, αρμόδια για θέματα δεθνούς ασφάλειας. Δηλωσε ότι θα πρέπει η Άγκυρα να λάβει υπόψη σοβαρά το Κογκρέσο στη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Η τοποθετηση της εκπροσώπου του Πενταγώνου δυναμώνει και άλλο τον Ρόμπερτ Μενέντεζ που από την πρώτη στιγμή είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα κατά της πώλησης των F- 16.