Η διπλωματία των σεισμών - Προσωρινό «φρένο» στην ένταση έφερε η καταστροφή
Σε λιγότερο από 24 ώρες υπήρξαν τρεις ελληνοτουρκικές επαφές σε ανώτατο επίπεδο με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, με την ελληνική πλευρά να προτάσσει την ανθρωπιστική κρίση από τις προκλήσεις που δεχόταν όλο το τελευταίο διάστημα σε πολιτικό επίπεδο από τους Τούρκους αξιωματούχους.
Ενδεικτικό ήταν ότι ο πρωθυπουργός είχε να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας από τον Μάρτιο του 2022. Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν ήταν στην Κωνσταντινούπολη. Η συνάντηση θεωρητικά τότε είχε πάει καλά σύμφωνα με τις ενημερώσεις και από τις δύο πλευρές. Ακολούθησε όμως η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο στις ΗΠΑ που ενόχλησε τον Ερντογάν και από τότε ξεκίνησε ένα κρεσέντο επιθετικής ρητορικής που έφτασε μέχρι το σημείο να απειλούν με εκτόξευση πυραύλων Tayfun. Αποκορύφωμα ασφαλώς ήταν το επεισοδιακό δείπνο στην Πράγα τον περασμένο Οκτώβριο όταν πήρε τον λόγο ο Ερντογάν και κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί. Ο Μητσοτάκης τότε του είχε απαντήσει ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών.
O χθεσινός όμως σεισμός στην Τουρκία άφησε στην άκρη την ενόχληση της Αθήνας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του. Το τηλεφώνημα ήταν ολιγόλεπτο. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη θλίψη του και μετέφερε στον Ταγίπ Ερντογάν τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Επανέλαβε επίσης την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο -και πέραν της ομάδας που έχει αναχωρήσει ήδη για την περιοχή- στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια.
Ενδιαφέρον έχει ότι για πρώτη φορά συνομίλησε ο Ερντογάν με την πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κ. Σακελλαροπούλου ήταν εκείνη που του τηλεφώνησε για να του μεταφέρει ανάλογα μηνύματα συμπαράστασης.
Η τρίτη ελληνοτουρκική επαφή αφορούσε την ανταλλαγή μηνυμάτων ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η τουρκική πρεσβεία στην οποία μάλιστα εδώ και λίγες ημέρες έχει τοποθετηθεί νέος πρέσβης και εκκρεμεί να επιδώσει διαπιστευτήρια ανήρτησε δήλωση στα ελληνικά ευχαριστώντας για την άμεση ανταπόκριση και τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Τουρκία.
Στην ίδια ανάρτηση επισυνάψαν το tweet του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας ανακοίνωνε την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους στην Τουρκία.
Η εμπειρία λέει ότι η διπλωματία των σεισμών κρατά λίγο. Ότι αποτελεί ένα ευχάριστο διάλειμμα στην ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Διότι κανείς δεν αμφιβάλλει ότι μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου, ο Ταγίπ Ερντογάν θα επανέλθει στην επιθετική ρητορική του τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και γενικότερα απέναντι στη Δύση παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες της Δύσης επίσης έσπευσαν να βοηθήσουν . Όπως το Ισραήλ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι ΗΠΑ που ανακοίνωσαν ότι θα συνδράμουν παρά το γεγονός ότι ο υπουργός εσωτερικών της Τουρκίας Σοιλού έχει κατηγορήσει τον Αμερικανό πρέσβη ότι δήθεν ετοιμάζει πραξικόπημα στην Τουρκία.