Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τον σεισμό
Τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε συνηθίσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να επικρατεί ένταση με υπαιτιότητα της Αγκύρας.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδόν καθημερινά εξαπέλυε απειλές σε βάρος της χώρας μας. Μέχρι και λίγα 24ωρα πριν από τον σεισμό ο Τούρκος πρόεδρος δήλωνε ότι η Τουρκία έχει παράξει έναν πύραυλο που ονομάζεται Tayfun. «Κι αν αυτός χτυπήσει την Αθήνα; Δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα, να είσαι έξυπνος. Αν στρατιωτικοποιήσεις τα νησιά, θα μείνουμε ακίνητοι; Ο Μητσοτάκης ξέρει καλά ότι, αν προσπαθήσεις να κάνεις λάθος, οι τρελοί Τούρκοι θα έρθουν. Εάν συμπεριφέρεστε έξυπνα, δεν έχουμε καμία δουλειά μαζί σας», έλεγε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου ο οποίος δήλωνε λίγες ημέρες πριν από το χτύπημα του Εγκέλαδου ότι το casus belli ισχύει και η απόφαση του 1995 της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ήταν ξεκάθαρη.
«Για άλλη μια φορά θέλω να προειδοποιήσω την Ελλάδα. Μην κάνεις ψευτομαγκιές βασιζόμενη σε αυτούς που προσπαθείς να έχεις από πίσω σου. Μην μπαίνεις σε περιπέτειες που κι εσύ ξέρεις πως το τέλος θα είναι πολύ κακό», έλεγε ο τούρκος ΥΠΕΞ, ενώ επέρριπτε στην ελληνική πλευρά την ευθύνη για τη διακοπή των διερευνητικών επαφών.
Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου και η συνδρομή της Ελλάδας αποτελεί σημείο αναφοράς στην μακρόχρονη ιστορία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι διθύραμβοι, όχι μόνο των διεθνών, αλλά και των τουρκικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με την ελληνική ομάδα της ΕΜΑΚ δημιουργούν θετικούς συνειρμούς για την Ελλάδα στην τουρκική κοινή γνώμη. Κανένας όμως στην Ελλάδα δεν έχει ψευδαισθήσεις ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θα αλλάξει στάση από τη μια ημέρα στην άλλη. Πολύ περισσότερο, αφού δεν γνωρίζουμε ακόμα αν τελικά οι εκλογές θα γίνουν στις 14 Μαΐου. Και αυτό γιατί ο Τούρκος πρόεδρος έχει να διαχειριστεί αυτή την τεραστίων διαστάσεων καταστροφή στο εσωτερικό της χώρας. Στην περίπτωση που –όπως λένε αρμόδιες πηγές– κατορθώσει να εκκινήσει την οικονομία του ταχέως (λόγω της ανάγκης να κατασκευαστούν γρήγορα οι πόλεις), ίσως αυτό να βοηθήσει στην επιστροφή σε κάποιας μορφής ανάπτυξη, καθώς θα δημιουργηθούν δουλειές και μάλιστα στις κατεστραμμένες περιοχές.
Σε ότι αφορά τη ρητορική των Τούρκων αξιωματούχων απέναντι στην Ελλάδα, πώς θα πείσει με τα ούτως ή άλλως έωλα επιχειρήματά του, όταν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τηλεφωνεί στον Χρήστο Στυλιανίδη για να τον ευχαριστήσει, όταν ο δύσκολος Ιμπραήμ Καλίν ευχαριστεί τον Έλληνα πρωθυπουργό όταν ο καγκελάριος Ολαφ Σόλτς υμνεί τις ελληνικές κινήσεις; Το αφήγημα που κέντησε το προηγούμενο διάστημα επιδιώκοντας να κερδίσει ψήφους στο εθνικιστικό ακροατήριο καταρρέει. Δεν αναμένουμε να τείνει χείρα φιλίας αλλά περιμένουμε τουλάχιστον να πάψει τις επιθετικές δηλώσεις. Το περιμένουμε όχι μόνο εμείς αλλά όλη η διεθνής κοινότητα.