Μαθήματα διπλωματίας από την Ελλάδα και το Ισραήλ στην Τουρκία
Η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών του Ισραήλ Ελι Κοέν στην Τουρκία είχε πολλά κοινά με την επίσκεψη του Νίκου Δένδια. Και οι δύο χώρες δεν διατηρούν άριστες πολιτικές σχέσεις με την Άγκυρα. Κι όμως, μπροστά στην ανθρωπιστική καταστροφή του σεισμού, Αθήνα και Ιερουσαλήμ έβαλαν στην άκρη την πολιτική και έστειλαν αμέσως βοήθεια.
Tώρα που η Άγκυρα θα πρέπει να επανεξετάσει τις σχέσεις της με τους συμμάχους της, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να κοιτάξει το πώς έχουν σφυρηλατήσει η Ελλάδα και το Ισραήλ μια διαρκή εταιρική σχέση σε στρατηγικό επίπεδο, η οποία βασίζεται στα κοινά τους συμφέροντα και τις συγκλίνουσες προοπτικές σε πολλές προκλήσεις, καθώς και στον κοινό σεβασμό για μια διεθνή τάξη, πάνω σε διεθνείς κανόνες και ένα κοινό όραμα για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτή η σχέση φαίνεται στην πράξη. Δεν είναι μόνο ότι η μια χώρα αποτελεί σταθερό σύμμαχο για την άλλη σε στρατιωτικό, οικονομικό και εμπορικό επίπεδο. Η καλή σχέση αποδεικνύεται σε κάθε ευκαιρία.
Η αποχή της Ελλάδας από την ψήφιση της Γενικής Συνέλευση του ΟΗΕ που ζητούσε από το Διεθνές Δικαστήριο να εκδώσει επειγόντως συμβουλευτική γνώμη για την υποτιθέμενη «παρατεταμένη κατοχή, εποικισμό και προσάρτηση του λεγόμενου «παλαιστινιακού εδάφους» από το Ισραήλ, ήταν μια καλή πρώτη ένδειξη από την Ελλάδα.
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε περισσότερα ψηφίσματα επικριτικά για το Ισραήλ από ό,τι εναντίον όλων των άλλων εθνών μαζί το 2022, συμβάλλοντας σε αυτό που οι παρατηρητές αποκαλούν μια συνεχιζόμενη μονόπλευρη εστίαση στο εβραϊκό κράτος στον παγκόσμιο οργανισμό.
Αλλά και από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ και η παγκόσμια εβραϊκή κοινότητα συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα σε σχέση με τις εντάσεις που προέρχονται από την Άγκυρα. Έτσι στο θέμα της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, το οποίο ας μην ξεχνάμε παραμένει σε εκκρεμότητα, δεν είναι μόνο ο Ρόμπερτ Μενέντεζ και οι Γερουσιαστές που δίνουν μάχη αλλά και ο φιλέλληνας Αμερικανό-εβραίος Πρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας «Joseph Sasson» David Sasson που εδρεύει στις ΗΠΑ, o οποίος έγραψε επιστολές σε μέλη του Κογκρέσου καλώντας τις ΗΠΑ να μην πουλήσουν F-16 στην Τουρκία. Ανέφερε μάλιστα στις επιστολές του ότι μια τέτοια πώληση είναι επικίνδυνη και απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής μας και ιδιαίτερα της Ελλάδας.
Τώρα λοιπόν που υπάρχει μια πρωτοφανής ανταπόκριση της Δύσης με αφορμή τον σεισμό, ίσως ο Ταγίπ Ερντογάν να δει πώς λειτουργεί η διεθνής τάξη πραγμάτων των σοβαρών κρατών. Ακόμη και χτες ο πρόεδρος της Τουρκίας ευχαρίστησε γενικά για τη βοήθεια τους εθελοντές και τις ομάδες διάσωσης αποφεύγοντας- μέχρι στιγμής -τουλάχιστον να κατονομάσει χώρες της Δύσης.
Ο Ερντογάν δεν θα έχει καλύτερη ευκαιρία, και μάλιστα πριν από τις εκλογές που έχει μπροστά του, να ευχαριστήσει προσωπικά τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ή τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου. Κανείς δεν περιμένει να αλλάξει πολιτική συμπεριφορά από την μια ημέρα στην άλλη. Σίγουρα, όμως, θα μπορέσει να διορθώσει κάπως το πληγωμένο κύρος του από τις κατηγορίες που δέχεται λόγω των χειρισμών του πριν και μετά τον σεισμό στην περιοχή.