ΟΙ ΠΡΟΟΔΟΙ ΣΤΟΝ ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ
Ο Άντονι Μπλίνκεν αποχαιρετά την Αθήνα - Τα οφέλη, οι υποσχέσεις και η «τρίπλα» στα ελληνοτουρκικά
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε τις επισκέψεις του σε Ελλάδα και Τουρκία.
Η φράση που περιλαμβάνεται στο κοινό ανακοινωθέν ότι ΗΠΑ και Ελλάδα επανέλαβαν τη σταθερή αποφασιστικότητά τους να υποστηρίξουν αμοιβαία την περιφερειακή ασφάλεια με τη διαφύλαξη των αρχών της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας, συνοψίζει το μήνυμα που έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από την Αθήνα.
Τα ελληνοτουρκικά αποτέλεσαν μεγάλο κομμάτι των συνομιλών, και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού ο ίδιος ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε πολλές φορές ότι επισκέφτηκε και τις δύο χώρες.
«Αναχωρώ από την Αθήνα έπειτα από μια παραγωγική ημέρα συναντήσεων» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών.
Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την επίσκεψη και ασφαλώς δεν περίμενε ότι στις δημόσιες τοποθετήσεις του, ο επιεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα υπερασπιζόταν 100% τις ελληνικές θέσεις. Διότι, Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Και εκτός αυτού, η Τουρκία μόλις εζησε μια τραγωδία με τον σεισμό.
Επί της πολιτικής ουσίας όμως, από το κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, κρατάμε τέσσερα σημεία.
Πρώτον, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τη γεωστρατηγική σημασία του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος έχει μετατραπεί σε ζωτικό κόμβο εφοδιασμού για την αμυντική στάση του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πτέρυγα και θα παρέχει κρίσιμη ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.
Δεύτερον, ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τον αυξανόμενο αριθμό αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί προσωρινά στην Ελλάδα, διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις σε αυτήν ή διέρχονται από αυτήν, συνεργαζόμενες σε κλίμα αλληλεγγύης με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις για την υποστήριξη της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Τρίτον, τη συνέχιση των κοινών ασκήσεων και της εμβάθυνσης της διαλειτουργικότητας για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στην Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Τέταρτον, τη ρητή αναφορά στις προσπάθειες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας και ότι προσβλέπουν στη συνέχιση της συνεργασίας για την προμήθεια αμυντικού υλικού, όπως τα F-35.
Στο Υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούν ότι η ισχυρή ελληνοαμερικανική συνεργασία ενισχύθηκε περαιτέρω, και ότι η ενίσχυση αυτής της συνεργασίας προάγει τα αμοιβαία μας συμφέροντα, καθώς και την περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία. Βασίζεται επίσης σε κοινές αξίες και στον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο.
Ο Τέταρτος Στρατηγικός Διάλογος αποτελεί το επιστέγασμα σειράς συναντήσεων ομάδων εργασίας και πρωτοβουλιών των εμπειρογνωμόνων μας από διάφορα υπουργεία. Σημειώθηκε πρόοδος σε όλους τους τομείς του Στρατηγικού Διαλόγου: στην άμυνα και την ασφάλεια, την επιβολή του νόμου και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τις ανθρωπιστικές προκλήσεις, το εμπόριο και τις επενδύσεις, την ενέργεια και το περιβάλλον και, τέλος, τους δεσμούς μεταξύ των λαών.
Από την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Άγκυρα, κρατάμε ότι ανέφερε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την απόκτηση των F-16 και όλα δείχνουν ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί στη Γερουσία μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, όποτε και αν γίνουν αυτές.
Πάντως, σε συνέντευξή του στο Mega που προβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης, ο Άντονι Μπλίνκεν Προσπάθησε να ξεγλιστρήσει στην ερώτηση για τις ίσες αποστάσεις που κρατούν οι ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα και στην Τουρκία...