Ελληνοτουρκικά: Oι Αμερικανοί δεν παρεμβαίνουν αλλά...

Θετικά είδαν οι Αμερικανοί, όπως αναμενόταν τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Τουρκία λίγες ημέρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου γυρίζοντας μια νέα σελίδα στη διπλωματία των σεισμών. 

Ελληνοτουρκικά: Oι Αμερικανοί δεν παρεμβαίνουν αλλά...

Το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ήταν ικανοποιημένος, φάνηκε άλλωστε από τις πολλαπλές τοποθετήσεις του στο θέμα αυτό, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του στην ελληνική πρωτεύουσα και στην έμφαση που έδωσε στην ανθρώπινη διάσταση της χειρονομίας της Ελλάδας να στείλει αμέσως την ομάδα διάσωσης.

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ επανέλαβε ότι ήταν μια εξαιρετική επίσκεψη και ότι οι Αμερικανοί διατύπωσαν δημοσίως και κατ' ιδίαν την αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας ότι δηλαδή είναι σταθερός πυλώνας ειρήνης και δικαίου και του δικαιου της θάλασσας.

Ωστόσο απέφυγε να τοποθετηθεί στο αν ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέλαβε κάποια πρωτοβουλία διαμεσολάβησης προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι ο επί της ουσίας διάλογος πιάνοντας το νήμα από την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών ή ενδεχομένως και σε μια συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος ο Μπλίνκεν στη συνέντευξη τύπου όταν ρωτήθηκε σχετικά δεν το επιβεβαίωσε.

Ο Νίκος Δένδιας χθες έσπευσε να πει ότι ο ίδιος μίλησε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας όμως με νόημα ότι η αμερικανική πλευρά δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για το ενδεχόμενο επανέναρξης των συζητήσεων.

Κάτι που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί δεν παρενέβησαν μεν για το πώς, πότε και σε ποιο επίπεδο θα ξεκινήσει ο διάλογος αλλά τοποθετήθηκαν επ αυτού στέλνοντας επί της ουσίας το μήνυμα «βρείτε τα, ξεκινήστε να μιλάτε με όποιον τρόπο νομίζετε».

Διότι η ανησυχία είναι όχι ένα εσκεμμένο θερμό επεισόδιο αλλά ένα ατύχημα, μια προβοκάτσια που μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Η κοινή λογική λεει ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία για διάλογο θα γίνει μετά τις εκλογές καθώς ούτε τον Ερντογάν συμφέρει, ούτε τον Μητσοτάκη μια συνάντηση που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πώς θα εξελιχθεί και αν θα γυρίσει μπούμεραγκ στην κοινή γνώμη είτε των Ελλήνων είτε των Τούρκων πολιτών.

Προς το παρόν ο Νίκος Δένδιας επαναλαμβάνει ότι η βοήθεια που δώσαμε είναι άσχετη με την εξωτερική πολιτική. «Δεν ζητάμε ανταλλάγματα. Το κλίμα είναι διαφορετικό. Υπάρχει η επαναπροσέγγιση των κοινωνιών και είναι ευκολότερο να γίνει επανέναρξη των συζητήσεων. Είμαστε παραμονή των εκλογών. Να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα που υπάρχει. Μειώθηκε δραστικά η τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο. Το κλίμα επιτρέπει επανέναρξη των συζητήσεων και θέλουμε να το διατηρήσουμε. Δεν θέλω να ξύσω πληγές για το παρελθόν που μας πλήγωσε. Εμείς έχουμε σαφή αντίληψη των πραγμάτων. Να διαφυλαχθεί το καλό κλίμα».

Οσο για την επόμενη μέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι πιστεύει ότι μπορούν να λυθούν οι διαφορές και ότι πάνω σε αυτή τη βάση, μπορεί να βρεθεί μία αμοιβαία επωφελής λύση».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή