Μετά τις εκλογές η επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου
Σε τίποτα δεν θυμίζει τις τελευταίες ημέρες το σκηνικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε σύγκριση με το κλίμα που επικρατούσε στις αρχές του χρόνου
Η διπλωματία των σεισμών από τις 6 Φεβρουαρίου ήταν μόνο η αρχή και η αποκλιμάκωση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Το 1,5 λεπτό που διήρκησε σύμφωνα με τις μαρτυρίες ο σεισμός που ισοπέδωσε μεγάλο τμήμα της νοτιοανατολικής Τουρκίας και που είχε σε αποτέλεσμα τους χιλιάδες νεκρούς, «ξαναζωντάνεψε» τη λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών». Ο όρος αυτός προέκυψε μετά τον τρομακτικό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που έπληξε το Ιζμίτ στις 17 Αυγούστου του 1999 και τον φονικό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που ακολούθησε στην Αθήνα, στις 7 Σεπτεμβρίου, οδηγώντας στην απρόσμενη αναθέρμανση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε μια εξαιρετικά τεταμένη και τότε περίοδο. Ήταν τρία χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων, και μόλις λίγους μήνες μετά την υπόθεση Οτσαλάν που είχε φέρει τις δύο χώρες στα πρόθυρα σύρραξης.
Πριν από λίγες εβδομάδες στις 6 Φεβρουαρίου, η ελληνική βοήθεια έσπευσε να συνδράμει τους Τούρκους πολίτες και λίγες ημέρες αργότερα οι δύο υπουργοί εξωτερικών συναντήθηκαν κοντά στα ισοπεδωμένα κτίρια. Ακολούθησαν αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες και ανταλλαγές μηνυμάτων μεταξύ τους. Η τραγωδία στα Τέμπη κινητοποίησε και την τουρκική πλευρά με τον Ταγίπ Ερντογάν να στέλνει συλλυπητήρια επιστολή στην πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό. Ακόμη και ο υφυπουργός εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης μίλησε σε θερμό κλίμα με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης στο Κατάρ. Ακολούθησε και το τηλεφώνημα του υπουργού υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού για την έκδοση στην Ελλάδα του Δημήτρη Ναλμπάντη, που κρατείται στις τουρκικές φυλακές, πατέρα του νεκρού μηχανοδηγού, σε συνέχεια αιτήματος που υποβλήθηκε από την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία.
Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Τούρκος υπουργός ενημέρωσε για την θετική ανταπόκριση των τουρκικών Αρχών στο αίτημα αυτό και ενώ είχε προηγηθεί και σχετική ρηματική διακοίνωση από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα.
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε ότι η επιθετική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει ενώ ούτε ο αντίπαλός του στις εκλογές Κεμάλ Κιλιντσάρογλου έχει εντάξει την Ελλάδα στην προεκλογική του ατζέντα. Ακόμη και επί του πεδίου οι παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών στον εθνικό εναέριο χώρο έχουν μειωθεί.
Όλα βαίνουν καλώς λοιπόν. Η μήπως όχι; Πότε θα μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα για ουσιαστική αποκλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων; Όλα δείχνουν ότι συναντήση σε ανώτατο επίπεδο θα έχουμε μετά τις εκλογές και στις δύο χώρες. Εκκρεμεί αλλωστε η συνεδρίαση του Ανώτατου συμβουλίου που είχε ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη. Εκκρεμεί ακόμη η συζήτηση για τα μέτρα οικοδοπμησης εμπιστοσύνης με αντιπροσωπεία του υπουργείου εθνικής άμυνας να είναι η σειρά της να μεταβεί στη γειτονική χώρα. Οι εκτιμήσεις που γίνονται είναι ότι μέχρι να διεξαχθούν όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις , ελληνοτουρκική ένταση δεν έχουμε. Αυτό λέει η λογική. Όμως η Ιστορία μας έχει διδάξει ότι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είτε εσκεμμένα είτε από ατύχημα η λογική μπορεί να πάει περίπατο.