Γιατί δεν συμφωνούν Μπλίνκεν και Μενέντεζ στο θέμα των F-16

Δεν πέρασε πολύ καιρός όταν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών  Άντονι Μπλίνκεν είχε συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα και στις δηλώσεις του είχε ταχθεί υπέρ της πώλησης των μαχητικών f-16 στην Τουρκία.  

Γιατί δεν συμφωνούν Μπλίνκεν και Μενέντεζ στο θέμα των F-16

Τότε είχε πει ότι η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει την πώληση των F-16 στην Τουρκία και ότι αποτελεί εθνικό συμφέρον και συμφέρον ασφάλειας για την κυβέρνηση η αναβάθμιση των F-16 που ήδη διαθέτει η Άγκυρα, καθώς και η πώληση νέων στην Τουρκία. Είχε σημειώσει επίσης ότι, ενώ ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε επαφή με το Κογκρέσο για το ζήτημα, δεν είναι σε θέση να ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ανάλογες δηλώσεις όμως έκανε και χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και μάλιστα λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση καταπέλτη του Ρομπερτ Μενέντεζ. Ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να πάρει τα F-16 και ότι αυτό είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ . Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι σημαντικό να δουλεύουμε ώστε να μην υπάρχει ένταση ανάμεσα σε δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ , την Τουρκία και την Ελλάδα, ένταση είτε επί του πεδίου είτε σε ρητορικό επίπεδο.

Οι δηλώσεις αυτές δεν φαίνεται να συμφωνούν με την τοποθέτηση που έκανε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος απευθύνοντας μια σειρά από ερωτήσεις προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ξεκάθαρα ότι δεν θεωρεί πως θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η πώληση των F-16 στην Άγκυρα.

Ειδικότερα, ο γερουσιαστής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου αλλά και των χωρικών υδάτων, στο ζήτημα του Κυπριακού, στην αγορά ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού από την Άγκυρα καθώς και στη μη συμμετοχή της στις κυρώσεις κατά της Μόσχας, στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Συνεχίζοντας, ο Μπομπ Μενέντεζ έκανε επίσης αναφορά στις τουρκικές εναέριες επιθέσεις σε Ιράκ και Συρία, οι οποίες – όπως είπε – έχουν ως στόχο μεταξύ άλλων και εταίρους των ΗΠΑ. Επισήμανε μάλιστα ότι η Άγκυρα εμποδίζει μια σημαντική επέκταση του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Σε εκείνη τη χρονική στιγμή και απαντώντας στην ερώτηση του Δημοκρατικού γερουσιαστή πως θα χαρακτήριζε μια τέτοια χώρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θα την αποκαλούσε «δύσκολο σύμμαχο». «Εγώ αποκαλώ αυτή τη χώρα “Τουρκία”», αποκρίθηκε ο Μενέντεζ. «Δεν πιστεύω πως δικαιούται την πώληση των F-16».

Είναι προφανές ότι όσο δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων το θέμα της πώλησης, δεν θα προχωρήσει εύκολα. Είναι δε ενδεικτικό ότι ακόμη δεν έχει αποσταλεί το σχετικό αίτημα από το Λευκό Οίκο προς το Κογκρέσο .

Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό λόμπι θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για να πείσει το State Department για το δίκαιο των ελληνικών θέσεων. Επιφανείς της ελληνικής ομογένειας λένε πάντως ότι οι όποιες εξελίξεις θα είναι μετά τις εκλογές και στις δύο χώρες ώστε να μην επηρεαστεί η μία ή η άλλη κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι μετά το Ιούλιο θα υπάρξει εξέλιξη που για την ώρα είναι προς το συμφέρον της ελληνικής πλευράς.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή