Εκλογές 2023: Με διαφορά μιας εβδομάδας οι κάλπες σε Ελλάδα και Τουρκία
Με μια εβδομάδα διαφορά θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Ελλάδα και την Τουρκία. Πρώτα θα διεξαχθούν στην Τουρκία στις 14 Μαΐου και στις 21 Μαΐου στην Ελλάδα. Όλα δείχνουν ότι οι υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης θα απουσιάζουν από την εκλογική εκστρατεία αφού ο Ταγίπ Ερντογάν αλλά και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν σχεδόν ρίξει τους τόνους.
Ο υφυπουργός εξωτερικών μάλιστα Κώστας Φραγκογιάννης, κάνοντας μια αποτίμηση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης εκτιμά ότι σκοπός είναι η ύπαρξη ενός μέσου διπλωματίας με συγκεκριμένα ζητούμενα όπου η επικοινωνία είναι αδιάλειπτη. Δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα διαμόρφωσης ενός θεσμικού πλαισίου που θα προσφέρει λύσεις σε μικρά θέματα που αφορούν κυρίως τους ιδιώτες, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία.
Στον επιχειρηματικό τομέα για παράδειγμα, η μεγαλύτερη κατάκτηση ενός στελέχους σε επιτελικές θέσεις είναι να μπορεί να δημιουργεί διαδόχους. Στον χώρο της πολιτικής, τον ρόλο αυτόν έχουν οι θεσμοί που διαμορφώνονται και αποτελούν σημεία αναφοράς. Όπως επιχειρείται με τη θετική ατζέντα, ένα είδος διπλωματικού πολιτισμού.
Ήδη ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να έχουν ακόμη μια συνάντηση στις αρχές Απριλίου στη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
Aκόμη και ο πρόεδρος της Κύπρου αν και δήλωσε ότι θα στοιχηθεί πίσω από την απόφαση της Αθήνας να στηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για τη θέση του γενικού γραμματέα στο Διεθνή οργανισμό ναυτιλίας, εμφανίστηκε έτοιμος για την επανέναρξη των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό.
Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το πως θα είναι το κλίμα την επομένη των εκλογών όταν μπροστά μας έχουμε το μεγάλο θέμα της πώλησης των μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Διότι παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα η σχετική ψήφιση από το Κογκρέσο. Ήδη ο Ιμπραήμ Καλίν φρόντισε να υπενθυμίσει στους Αμερικανούς και άσκησε σκληρή κριτική στον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, για τον οποίο μπορεί μεν να μην είπε ότι τάσσεται υπέρ ελληνικών θέσεων, ωστόσο ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια «έχει χτίσει μία καριέρα με το να εναντιώνεται στην Τουρκία».
Και συμπλήρωσε με νόημα: «Υπάρχουν κάποιοι στο Κογκρέσο που θέλουν να εξαρτήσουν το πρόγραμμα των F-16 από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Όπως ο Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος τα τελευταία 1-2 χρόνια έχτισε την μια καριέρα που έχει, με στόχο μόνο να εναντιωθεί κατά της Τουρκίας. Εκείνος δηλώνει πως με οποιοδήποτε τρόπο δεν θα εγκρίνει την πώληση. Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων. Πρέπει να βρεθεί μια άλλη φόρμουλα, δεν ξέρω ποια θα είναι αυτή η φόρμουλα, είναι εσωτερικό θέμα των ΗΠΑ».