Ικανοποίηση στις ΗΠΑ για το μορατόριουμ Ελλάδας και Τουρκίας - Τα σενάρια για μετά τις εκλογές
Ηδη ο Νίκος Δένδιας παραδέχτηκε άλλωστε ότι είχε μυστικές διαβουλεύσεις με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκειμένου να συμφωνήσουν στην υποστήριξη υποψηφίων εκατέρωθεν σε διεθνείς οργανισμούς.
Όπως και ο Ιμπραήμ Καλίν αποκάλυψε ότι με την Ελλάδα είχαν στήσει μηχανισμό χαλάρωσης των σχέσεων ακόμη και πριν το σεισμό κάτι σε κατ' ιδίαν συνομιλίες υψηλόβαθμες κυβενητικές πηγές ποτέ δεν διέψευδαν.
Αυτό σημαίνει ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας υπήρχαν ακόμη και την περίοδο που Τούρκοι αξιωματούχοι εξαπέλυαν λεκτικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας σχεδόν σε καθημερινή βάση. Διότι αυτό ήταν το κλίμα πριν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.
Σε ήρεμα νερά λοιπόν κινούμαστε μέχρι τις εκλογές. Το είπε και ο Ταγίπ Ερντογάν, το είπε και ο Χουλουσί Ακαρ και ο Νικος Παναγιωτόπουλος και ο Νότης Μηταράκης με διαφορά μάλιστα ολίγων ωρών.
Το ερώτημα λοιπόν είναι τι ακριβώς θα γίνει μετά τις εκλογές και αν θα έχει διάρκεια αυτή η στροφή 180 μοιρών της Τουρκίας. Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε σε συνέντευξή του ότι έχει έτοιμο το «business plan» στα ελληνοτουρκικά το οποίο όμως θα γνωστοποιήσει μετά τις εκλογές. Θα είναι μια διμερής συμφωνία για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία; Θα είναι επέκταση στα χωρικά μας ύδατα στο Αιγαίο σε ορισμένα σημεία; Θα είναι η άρση του casus belli από την τουρκική εθνοσυνέλευση, να πάρει δηλαδή πίσω δηλαδή την απειλή πολέμου που είναι σε ισχύ από το 1996; Ή μήπως θα πάρει πίσω η Αγκυρα το τουρκολιβυκό μνημόνιο; Θα υπάρξει μία συμφωνία πακέτο;
Η τουρκική πλευρά δεν έχει δηλώσει καμία υπαναχώρηση από τις θέσεις της γι΄αυτό και ο Νικος Δένδιας έχει τονίσει ότι «δεν είμαστε αφελείς» και ότι όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών. Το γεγονός ότι έχουν μηδενιστεί οι παραβιάσεις ή ότι έχει υπάρξει συμφωνία για παράταση του μορατόριουμ μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου για την αποφυγή ασκήσεων στα διεθνή ύδατα και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου είναι κάτι πολύ θετικό.
Δυο άλλες σημαντικές παράμετροι στην εξίσωση είναι το Κυπριακό και τα ενεργειακά. Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης θέλει την επανέναρξη των συνομιλιών και διαχρονικά διατηρεί άριστες σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντα. Οι Αμερικανοί θέλουν επίσης να προχωρήσουν οι σεισμικές έρευνες τόσο νότια της Κρήτης όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Για όλα αυτά η αμερικανική πρεσβεία δεν έχει κρύψει το σκεπτικό της ούτε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε προς τον Αλέξη Τσίπρα και σοβαροί συνεργάτες και των δύο πολιτικών αρχηγών είναι πλήρως ενήμεροι . Αλλωστε και τους δύο πολιτικούς είχε συναντήσει πρόσφατα ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα. Και δεν θα μπορούσε ποτέ ο Αμερικανός πρέσβης δημόσια να πάρει θέση πριν από τις εκλογές αν προτιμά νίκη της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ. Επιθυμεί αποκλιμάμωση όποιος και αν είναι πρωθυπουργός την επόμενη ημέρα.
Σχετικές ειδήσεις
Χαρδαλιάς: Τα σύνορά μας είναι απροσπέλαστα και η πατρίδα μας ασφαλής
Χείρα φιλίας από τον Ακάρ: Μορατόριουμ Ελλάδας - Τουρκίας έως τις 15 Σεπτεμβρίου
Ελληνοτουρκικά - Δένδιας: Η Ελλάδα ανοικτή για διάλογο με την Τουρκία με βάση το διεθνές δίκαιο