Το διπλό επικοινωνιακό παιχνίδι του Ερντογάν στη μάχη των εντυπώσεων
Βρισκόμαστε μόλις 26 ημέρες πριν από τις πιο κρίσιμες εκλογές στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας και ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να κερδίσεi τις εντυπώσεις και να τραβήξει την προσοχή και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Ετσι λοιπόν χθες το τουρκικό πρακτορείο Αναντολού μετέδωσε την είδηση ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για την έγκριση ενός μικρού πακέτου εκσυγχρονισμού του στόλου των τουρκικών F-16 που περιλαμβάνει ραντάρ και αναβαθμίσεις λογισμικού των ηλεκτρονικών συστημάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πτήσεων, στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι αποτελεί προεκλογική στήριξη στον Ερντογάν από του Αμερικανούς.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μάλιστα σημείωναν ότι είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που θα δοθεί άδεια σε πώληση αμερικανικού πολεμικού υλικού στην Τουρκία.
Ανεξάρτητα από τις τεχνικές λεπτομέρειες της είδησης και από το γεγονός ότι δεν πρόκειται για το μεγάλο πακέτο των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων – που αφορά στην αγορά και αναβάθμιση – και το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Κογκρέσο, αλλά για ένα διαφορετικό αίτημα που εκκρεμούσε εδώ και μήνες, η κίνηση αυτή έχει πολιτική σημασία. Και ο Ερντογάν έσπευσε να το εκμεταλλευτεί.
Αναμένουμε βέβαια και την τοποθέτηση του προέδρου της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων Ρομπερτ Μενέντεζ όπως επίσης και επίσημη δήλωση από το State Department. Υπενθυμίζουμε ωτσόσο την πρόσφατη τοποθέτηση του Νίκου Δένδια που είχε πει σε συνέντευξή του ότι Γερουσιαστής Μενέντεζ είναι φίλος της Ελλάδας, αλλά κυρίως ενδιαφέρεται και ορθώς για τα αμερικανικά συμφέροντα.
Η Ελλάδα δεν έχει δημόσιο λόγο ως προς αυτό το θέμα και ορθώς δεν έχει. Απόψεις έχει. Εγώ λέω πάντα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ακολουθήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Kαι πρόσθεσε μάλιστα ότι στο σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ορκιστεί ο Γερουσιαστής Μenendez. Όχι στο ελληνικό Σύνταγμα και στην Ελληνική σημαία και ότι δεν θα πρέπει ούτε να ξεγελιόμαστε, ούτε να υπάρχουν συναισθηματισμοί.
Aξίζει να σημειωθεί ότι το Reuters μετέδωσε ότι στα κίνητρα της κυβέρνησης Μπάιντεν να δώσει ένα θετικό μήνυμα στην Τουρκία με το μικρό πακέτο αναβάθμισης των F-16, ρόλο έπαιξαν η αλλαγή στάσης της Άγκυρας στο θέμα της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αλλά και στη ρητορική της απέναντι στην Ελλάδα.
Το δεύτερο επικοινωνιακό παιχνίδι του Ερντογάν είναι η ακύρωση της επίσκεψης στα κατεχόμενα. Ενώ τις προηγούμενες ημέρες τα τουρκοκυπριακά μέσα είχαν μεταδώσει ότι στις 18 Απριλίου ο Τουρκός πρόεδρος θα πήγαινε στο νησί, για να τελέσει τα εγκαίνια του τερματικού σταθμού στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και ενώ η ίδια η λεγομένη προεδρία διέρρεε λεπτομέρειες από τη φιέστα τροφοδοτώντας την επικαρότητα, χτες τα ίδια τα τουρκοκυπριακά μέσα μετέδωσαν ότι η επίσκεψη αναβάλλεται. Ορισμένοι διπλωμάτες έλεγαν ότι ίσως η ανοβολή σχετίζεται με την απόφαση των Αμερικανών για τα F-16 , και δεν ήθελε ο Τουρκος πρόεδρος να δυσαρεστήσει τις ΗΠΑ με τη φιέστα του στα κατεχόμενα.
Σχετικές ειδήσεις
Anadolu: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση κιτ εκσυγχρονισμού των F-16 στην Τουρκία
Τουρκία: Τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν από Κούρδους στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με την Άγκυρα
Τουρκική πρεσβεία για Πάσχα: «Ευχόμαστε στους Ορθόδοξους συμπολίτες μας και στον ελληνικό λαό»