Εκλογές 2023: Τι περιμένουν οι ξένες πρεσβείες στην Αθήνα - Ποια μηνύματα στέλνουν
Τόσο ο Αμερικανός πρέσβης όσο και άλλοι πρέσβεις δυτικών χωρών απέφυγαν ασφαλώς να τοποθετηθούν για το ποιο κόμμα προτιμούν να κερδίσει απόψε και ποιον πρωθυπουργό θα ήθελαν για συνομιλητή τους. Αλλωστε παρά τα όσα γράφτηκαν για προτιμήσεις των Αμερικανών, σε καμμία δημόσια τοποθέτησή του ο Τζορτζ Τσούνης δεν άφησε να διαφανεί στο ελάχιστο αν προτιμά τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε η αμερικανική πρεσβεία φρόντισε να διατηρήσει ανοιχτό και πολύ θετικό δίαυλο επικοινωνίας τόσο με τον ελληνα υπουργό εξωτερικών οσο και με τον πρώην πλέον τομεάρχη εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο όσο και με τον διπλωματικό σύμβουλο του Αλεξη Τσίπρα, Βαγγέλη Καλπαδάκη.
Το ζητούμενο για τους Αμερικανούς αλλά και για όλες τις συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ είναι ένα: Να προκύψει μια σταθερή κυβέρνηση , είτε μέσω των διερευνητικών συνομιλιών που θα ξεκινήσουν από αύριο, είτε με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα προκύψει στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
Διαμηνύουν λοιπόν ότι θέλουν σταθερότητα προκειμένου να έχουν έναν σταθερό συνομιλητή σε περίπτωση που ο η Τουρκία ξεκινήσει και πάλι τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Διότι με τον Ερντογάν να απέχει μόλις 0.5% από τη νίκη, είναι μάλλον απίθανο να γυρίσει το παιχνίδι και να κερλίσει ο Κιλιντσαρογλου στις προεδρικές εκλογές της επόμενης Κυριακής. Ο Ερντογάν λοιπόν θα νιώσει δικαιωμένος τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική του πολιτική.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές ότι δεν θα έχει καμία διάθεση να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη Δύση και θα διατηρήσει τις αποστάσεις του και τις ισορροπιίες τους ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και ενδεχομένως να επιχειρήσει να δείξει την πυγμή του και απέναντι στην Ελλάδα.
Το κλίμα πάντως που επικρατεί για την Ελλάδα αποτυπώνεται και στα ξένα δημοσιεύματα από τη Wall Street Journal μέχρι τους Financial Times, με την επισήμανση για την αλλαγή σελίδας της χώρας από το 2019 μέχρι σήμερα και το διακύβευμα να συνεχιστούν η σταθερότητα και η ανάπτυξη. «Η ανάκαμψη της Ελλάδας, από μία χώρα που βρισκόταν στα πρόθυρα μιας δραματικής χρεοκοπίας σε μια χώρα στο κατώφλι της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα, είναι μία από τις πιο αξιοσημείωτες ιστορίες οικονομικής ανάκαμψης της σύγχρονης εποχής», έγραψαν χθες οι Times του Λονδίνου.
Θυμίζει μάλιστα με νόημα ότι «πριν από οκτώ χρόνια η Ελλάδα ήταν ουσιαστικά χρεοκοπημένη, οι τράπεζές της κλειστές και μία νεοεκλεγείσα ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση επιδιδόταν σε ένα απερίσκεπτο μπρα ντε φερ με τους διεθνείς δανειστές της χώρας, εν μέσω συζητήσεων για έξοδο ή αποπομπή της από την Ευρωζώνη».
Οι ξένες πρεσβείες μελετούν επίσης και τους διεθνείς οίκους. Η Goldman Sachs για παράδειγμα μίλησε για τον στόχο της κυβέρνησης να τριπλασιάσει σχεδόν τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης το 2023 και ότι αυτό μπορεί να είναι το τελικό βήμα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η JP Morgan από την πλευρά της εκτιμά ότι μετά τη δεύτερη κάλπη θα σχηματιστεί κυβέρνηση είτε αυτοδύναμη, είτε σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.
Η αμερικανική τράπεζα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τα ελληνικά ομόλογα και προβλέπει ότι οι αποδόσεις τους θα παραμείνουν ολόκληρο το 2023 χαμηλότερα από των ιταλικών, αλλά τα spreads θα κινηθούν ανοδικά λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας. Προβλέπει ανάπτυξη 2,5% φέτος και τονίζει ότι η συνέχιση της υφιστάμενης πολιτικής θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.