To πρώτο μεγάλο crash test της Τουρκίας με τη Δύση
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, θα πρέπει να πείσει τους Αμερικανούς ότι πρέπει να πάρει τα μαχητικά και να ξεπεράσει τον σοβαρό σκόπελο των προϋποθέσεων της ελληνικής πλευράς
Ειδική ομάδα στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας συγκροτεί ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα θέματα πρώτης προτεραιότητας στην εξωτερική πολιτική της χώρας του.
Το πρώτο μεγάλο crash test όμως για εκείνον είναι το θέμα της διπλωματικής διαχείρισης με το θέμα με τα F-16, καθώς η καμπάνια του ελληνομερικανικού λόμπι έπιασε τόπο. Η πρώτη κίνηση ήταν οι ομογενειακές ενώσεις να στείλουν επιστολή προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.
«Χαιρετίζουμε τον κατευνασμό της έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και την παύση των προκλητικών υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας μετά τους τραγικούς σεισμούς. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι όλα αυτά αναιρέθηκαν μόλις μέσα σε αυτή την εβδομάδα, καθώς τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο νέος υπουργός Άμυνας του επανέλαβαν για άλλη μια φορά το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» - το οποίο προβάλλει επεκτατικές διεκδικήσεις κατά της ελληνικής και κυπριακής κυριαρχίας και εισάγει αναθεωρητικές βλέψεις στην περιοχή.
Επίσης, δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Τουρκία έχει αναπτύξει το στόλο των F-16 της εναντίον της Ελλάδας παρά για την υποστήριξη της Ουκρανίας», αναφέρουν στο κείμενο της επιστολής.
Ακολουθήσε η επιστολή πέντε Ελληνοαμερικανών βουλευτών που ζητούν από το Κογκρέσο να συνεχίσει να εμποδίζει την πώληση των F-16 στην Τουρκία έως ότου η αμερικανική κυβέρνηση πιστοποιήσει ότι αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας.
Ακολούθησε ο πρόεδρος της αμερικανικής Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, ο οποίος θεωρείται ο τρίτος πιο ισχυρός παράγοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες που χαραχτήρισε απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν και πως πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντισταθούμε στην επιθετικότητά της στη Μέση Ανατολή και στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.
«Η αντίληψη», αναφέρει ο ηγέτης της Γερουσίας, «ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εμπιστεύονται την Τουρκία ότι σέβεται τους παγκόσμιους κανόνες και τη διεθνή τάξη δεν είναι μόνο επικίνδυνη, αλλά θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας και των συμμάχων μας.
Με αυτά τα δεδομένα ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, θα πρέπει να πείσει τους Αμερικανούς ότι πρέπει να πάρει τα μαχητικά και να ξεπεράσει τον σοβαρό σκόπελο των προϋποθέσεων της ελληνικής πλευράς.
«Θα συνεχίσω το όραμα της εθνικής εξωτερικής πολιτικής μας, για την ανεξαρτησία του κράτους μας από κάθε πεδίο επιρροής, και θα λαμβάνω υπόψη την ανεξαρτησία της βούλησης του έθνους μας». Ήταν το πρώτο στίγμα που έδωσε όταν ανέλαβε τα ηνία της τουρκικής διπλωματίας, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του. Και μπορεί η Σουηδία να είναι για εκείνον ένα καλό διπλωματικό χαρτί όμως η Ιστορία έχει δείξει ότι όσο καλή είναι η Τουρκία στα ανατολίτικα παζάρια, άλλο τόσο οι Αμερικανοί έχουν δείξει πως είναι σκληροί παίκτες στις διαπραγματεύσεις.