Η εσωτερική αντιπαράθεση και ο ρόλος του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής
Το να μπαίνει στο κάδρο η ΕΥΠ επειδή έχει κλιμάκιο στη Θράκη ή το να κατηγορείται η Ντόρα Μπακογιάννη επειδή πήρε 18% το 2012 με το κόμμα της, όταν η ίδια επί 30 χρόνια είναι από λίγους βουλευτές που έχει επισκεφτεί ουκ ολίγες φορές τα ορεινά χωριά της Ροδόπης ή το να ζητάει άλλο κόμμα να απελαθεί ο Τούρκος πρόξενος, πυροδοτεί ένα κλίμα που η θρακιώτικη κοινωνία, οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι κάτοικοι σίγουρα δεν το έχουν ανάγκη. Με την εσωτερική αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και Βελόπουλου δίνουμε επιχειρήματα στην τουρκική πλευρά ότι δήθεν η Θράκη είναι πεδίο μάχης, ή αμφισβητούμενη περιοχή ή ζώνη αστάθειας. Ο κορυφαίος ιστορικός Γιώργος Μαυρογορδάτος είχε μιλήσει για μοιραίες λογικές αντιφάσεις στο θέμα αυτό, για την εθνική μας στρουθοκάμηλο που «κρατάει το κεφαλάκι της χωμένο στην άμμο για να μη βλέπει ένα υπαρκτό πρόβλημα, που είναι εξαιρετικά δύσκολο αλλά και επικίνδυνο».
Για το ρόλο του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής όσον αφορά την εφαρμογή της τουρκικής πολιτικής στη Θράκη έχουν ειπωθεί πολλά, από επίσημα χείλη από πολλές κυβερνήσεις. Στο υπουργείο Εξωτερικών μέχρι και πολύ πρόσφατα είχανε γίνει πολλές διαβουλεύσεις για την τουρκική παρεμβατικότητα. Σε επιτροπές της Βουλής είχε τεθεί το θέμα για το αν θα πρέπει να κλείσει ή να μετακινηθεί το προξενείο σε χρονικές περιόδους που η δράση του ξεπέρασε τα όρια του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε χτες ξεκάθαρα ότι στις τελευταίες εκλογές υπήρξαν εντονότατες παρεμβάσεις από το τουρκικό προξενείο υπερ συγκεκριμένων υποψηφίων στη Ροδόπη και στην Ξάνθη. Αυτό που εννοεί είναι ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές αποτελούν-ενδεχομένως- τα φερέφωνα του προξενείου το οποίο έχει στόχο να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της μειονότητας επιδιώκοντας τον εκτουρκισμό πομάκων, να προωθούν τη μετεξέλιξη της μειονότητας από «θρησκευτική μουσουλμανική» σε «εθνική τουρκική». Και ασφαλώς είναι όλα τα κόμματα ενήμερα για το τι συμβαίνει στη Θράκη, αφού αποτελούσε και ένα από τα θέματα της διακομματικής συνεδρίασης στο Εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής που συνεδρίασε αρκετές φορές επί υπουργίας Ν. Δένδια.
Η αλήθεια είναι και επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν κινήσεις υπέρ της ισονομίας και ισοπολιτεία στη Θράκη και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πολλές από τις πρωτοβουλίες του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Κομοτηνή το 2017. Η σύσταση της διακομματικής επιτροπής για μια συμφωνημένη στρατηγική στη Θράκη ήταν επίσης προς τη σωστή κατεύθυνση , η συνέχειά της όμως κρίνεται αμφίβολη μετά και τις χθεσινές σκληρές λεκτικές τοποθετήσεις από τις γραπτές ανακοινώσεις των κομμάτων. Και ασφαλώς είναι λάθος η θέση ότι πρέπει να κλείσει το τουρκικό προξενείο διότι αυτό θα έχει ολέθριες στρατηγικής σημασίας συνέπειες τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην ισχυρή και αναγκαία διπλωματική παρουσία της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και την Ανδριανούπολη. Η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση έχει χρέος να περιορίζει με αυστηρότητα τη δράση του κάθε φορά που αυτή ξεπερνά τα όρια της διπλωματικής νομιμότητας και αποκτά χαρακτηριστικά ωμής παρέμβασης στα εσωτερικά της Ελλάδας. Επομένως το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν στοχευμένο και εθνικά αναγκαίο να ειπωθεί στην παρούσα συγκυρία. Και αναμένεται να λεχθεί και στον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογαν όταν συναντηθούν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ εάν ασφαλώς επανεκλεγεί ο Κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός.