Τι θα πει στις προγραμματικές δηλώσεις ο Υπ. Εξωτερικών - Στο επίκεντρο ελληνοτουρκικά και Μπελέρης
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έχει ήδη ξεκινήσει διαδοχικές συσκέψεις στο υπουργείο με όλες τις διευθύνσεις, έχει παραλάβει τους σχετικούς φακέλους και προετοιμάζεται για την πρώτη ομιλία του στη Βουλή. Ασφαλώς, το ενδιαφέρον αναμένεται να επικεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά, πολύ περισσότερο που τα όσα θα πει θα είναι λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αλλή και η δική του με τον τουρκο ομόλογό του Χακίν Φιντάν.
Χθες ο πρωθυπουργός έδωσε ένα στίγμα ότι η Ελλάδα δεν κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της, παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες υπήρχε περιορισμένη παραβατική δραστηριότητα από την τουρκική αεροπορία όσον αφορά στην παραβίαση του εναέριου χώρου. Ακόμη και στο μεταναστευτικό, που θα είναι προτεραιότητα της ελληνικής διπλωματίας το προσεχές διάστημα, υπάρχει μία καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, ώστε να επιτυγχάνεται ο στόχος μας που δεν είναι άλλος από το να αποτρέπονται οι βάρκες να ξεκινούν από στις τουρκικές ακτές.
«Η Τουρκία πρέπει να είναι σύμμαχός μας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες και τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο ευρύτερης συνεργασίας. «Μπορούμε να αποδείξουμε και στην πράξη ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος στην προσπάθεια αντιμετώπισης αρκεί να το θέλει και η ίδια», πρόσθεσε.
Ο κ. Γεραπετρίτης θα αναφερθεί και στις ελληνοαλβανικές σχέσεις στην ομιλία του στη Βουλή, η οποία δοκιμάζεται λόγω της υπόθεσης του Μπελέρι. Το μήνυμα που αναμένεται να στείλει είναι ότι η ευρωπαική προοπτική της Αλβανίας περνά και από την Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η Αθήνα το επόμενο διάστημα θα κινηθεί θεσμικά, κρατώντας το θέμα σε επίπεδο σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης – Αλβανίας.
Στα Τίρανα γνωρίζουν πολύ καλά ότι στις Βρυξέλλες, οι δυνατότητες ελιγμών είναι πάρα πολύ περιορισμένες, καθώς οι διατάξεις που περιγράφουν την ενταξιακή διαδικασία είναι πάρα πολύ σαφείς.
Την ομιλία του κ. Γεραπετρίτη αναμένουν ασφαλώς και οι πρεσβείες, κυρίως οι Αμερικανοί, καθώς οι πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσιγνκτον λένε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα μετά τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο, αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να αγνοούν τους κινδύνους μιας ελληνοτουρκικής σύρραξης.
Μελετούν λοιπόν με βάση και μια πρόσφατη έκθεση του Αμερικανικού Πενταγώνου σχεδιάζουν να δώσουν έμφαση σε μια ουσιαστική μεσολάβηση, βασιζόμενοι στην εμπειρία τους από την πολύ πετυχημένη πρόσφατη μεσολάβησή τους για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.