Ποιες θα είναι οι αποκλίσεις από τις αρχικές μας γραμμές στα ελληνοτουρκικά

Τον Νοέμβριο του 2003, Ελλάδα και Τουρκία μετά από 18 γύρους διερευνητικών συνομιλιών έφτασαν πολύ κοντά σε επίτευξη συμφωνίας

mitsotakis-erdogan
Αρχείου AP

Μια αποστροφή του υπουργού εξωτερικών από την ομιλία του στη Βουλή συμπυκνώνει ίσως το πλαίσιο που θα κινηθεί η Ελλάδα στις συνομιλίες που θα ξεκινήσουν άμεσα με την Τουρκία. «Υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν κι ορισμένες αποκλίσεις από την αρχική μας σχέση» είπε επι λέξη ο κ.Γεραπετρίτης, διαβεβαιώνοντας ότι η οποία όμως απόκλιση, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να είναι επιζήμια για τα εθνικά μας θέματα ούτε μπορεί να αφορά θέματα κυριαρχίας. Ήταν όμως κατηγορηματικός ότι στον διάλογο μπορεί να υπάρξουν κάποιες αποκλίσεις από την αρχική μας γραμμή. «Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μία συζήτηση ακριβώς αυτό ενέχει, το στοιχείο της συζήτησης, ώστε σε κάποια στιγμή να μπορέσει να υπάρξει μία κοινή πλεύση, μία σύζευξη. Αυτό, εξάλλου, θα μπορούσε να συμβεί και στο διεθνές δικαστήριο εάν οψέποτε η διαφορά αγόταν ενώπιόν του. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει οποιαδήποτε παραχώρηση σε σχέση με θέματα κυριαρχίας».

Ποιες θα μπορούσε να είναι οι αποκλίσεις από τις αρχικές μας θέσεις;

Τον Νοέμβριο του 2003, Ελλάδα και Τουρκία μετά από 18 γύρους διερευνητικών συνομιλιών έφτασαν πολύ κοντά σε επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές ενδεχόμενη νέα συμφωνία δεν θα διαφέρει και πολύ από αυτή που είχε φτάσει κοντά η κυβέρνση Σημίτη. Η συμφωνία τότε αφορούσε επιλεκτικές διαφοροποιήσεις των ορίων της αιγιαλίτιδας. Δηλαδή στις ηπειρωτικές ακτές της χώρας και στην Εύβοια τα χωρικά ύδατα θα επεκτείνονταν στα 12 μίλια. Στις νησιωτικές ακτές τα χωρικά ύδατα θα επεκτείνονταν στα 8,9, 10 μίλια. Σε κάποιες περιοχές δίπλα στα τουρκικά παράλια δεν επρόκειτο να υπάρξει αύξηση των χωρικών υδάτων προκειμένου να διευκολυνθεί η ναυσιπλοία. Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή ανάμεσα στη Λέσβο, τη Χίο, τα Ψαρά, τον Αγ. Ευστράτιο τη Λήμνο την Ιμβρο και την Τένεδο. Ο εναέριος χώρος θα εναρμονιζόταν με τα νέα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Διατυπώθηκε όμως τότε το ερώτημα: Με αυτή τη συμφωνία η Ελλάδα θα παραιτείτο από οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση των χωρικών της υδάτων στο μέλλον; Επίσης είναι βέβαιο ότι η Τουρκία δεν θα θέσει θέμα γκρίζων ζωνών όταν φτάσει η διαφορά στη Χάγη; Αλλά και τι θα γίνει με τις αξιώσεις της Τουρκίας περί αποστρατικοποίησης των νησιών; Ήδη χτες ο Ερντογάν δήλωσε ότι το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση που είχανε στο Βίλνιους στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση ήδη συζητά με καθηγητές διεθνούς δικαίου υψηλότατου κύρους προκειμένου να πάρει γνωμοδοτήσεις. Έχει όμως γνώση ο πρωθυπουργός ότι το Διεθνές Δικαστήριο εάν του προσφέρεται η διακριτική ευχέρεια εντός του διεθνούς δικαίου επιδιώκει να καταλήγει σε αποφάσεις που εν μέρει ικανοποιούν και τις δύο πλευρές. Η ευχέρεια μάλιστα είναι μεγαλύτερη στις περιπτώσεις θαλάσσιων οριοθετήσεων.

Χθες η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα συνδράμει με δικά της μέσα στις πυρκαγιές . Έτσι μετά τη διπλωματία των σεισμών, έχουμε τη διπλωματία των πυρκαγιών. Σε αυτά τα θέματα , τα ανθρώπινα, τα χαμηλής πολιτικής, Ελλάδα και Τουρκία δεν είχανε άλλωστε ποτέ «αποκλίσεις»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή