Γιατί οι Ισραηλινοί μιλάνε για «απογείωση» των Ελληνοϊσραηλινών σχέσεων
Δεν είναι τυχαίο που πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα είχε δηλώσει ότι οι διμερείς σχέσεις απογειώνονται και δεν επιβραδύνονται.
Και η αλήθεια είναι ότι το Ισραήλ είναι από τις χώρες που σταθερά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας έχουν δείξει συνέπεια στο να βελτιωθούν οι σχέσεις στην άμυνα, την ενέργεια τον τουρισμό, το εμπόριο, την καινοτομία, τον πολιτισμό.
Τα τελευταία 10 χρόνια υπήρξαν επίσης τεράστιες ισραηλινές επενδύσεις, που ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια, στην ελληνική τουριστική βιομηχανία. Οι Ισραηλινοί είναι μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές της Ελλάδας. Υπήρξε μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με τις προγραμματισμένες πτήσεις του περασμένου καλοκαιριού από το Ισραήλ φέτος. Αυτή τη σεζόν ανέρχονται σε 953.000 θέσεις, από 584.000 το 2022.
Mε βάση τη ζήτηση, οι Ισραηλινοί τουρίστες κατατάσσονται ως η έκτη σημαντικότερη ξένη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ολλανδία.
Πραγματοποιούνται σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες, όπως η πρόσφατη μεταξύ της Greek Grid Telecom και της ισραηλινής Tamares Telecom για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου τηλεπικοινωνιών οπτικών ινών για τη σύνδεση της Κύπρου και του Ισραήλ με την Ελλάδα.
Ισραηλινές εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως η επένδυση του Tikun Olam σε ιατρική κάνναβη στην Κόρινθο. Άλλες εταιρείες ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει επιβράδυνση.
«Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να επανεπιβεβαιώσουμε τον κοινό μας στόχο και την επιθυμία να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη στρατηγική αμυντική μας συνεργασία» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας μετά το τέλος των επαφών του με τον ομόλογό του. «Οι αμυντικοί δεσμοί», συνέχισε, «ανάμεσα στις χώρες μας έχουν ισχυροποιηθεί μέσω κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και μέσω ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών». Ο κ. Δένδιας είπε ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Γκάλαντ συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα «είναι εναντίον σε κάθε προσπάθεια αλλαγής συνόρων μέσω της χρήσης βίας και λογίζει τον επιθετικό αναθεωρητισμό ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας». Όσο για τον παράγοντα Τουρκία, οι Ισραηλινοί πάντα λένε ότι οι σχέσεις του με την Άγκυρα είναι πολύ καλές και ενδεχομένως να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επηρεάζεται και ότι θα αλλάξει η στάση του Τελ Αβίβ απέναντι στην Αθήνα.