Ο ρόλος της Αιγύπτου στην αποκατάσταση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Λιβύη

Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές διπλωματικές πηγές  η τηλεφωνική συνομιλία έγινε σε καλό κλίμα με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών να αναφέρονται στους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών ενώ συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτούς διαύλους διατηρώντας τακτική επικοινωνία.
Eurokinissi

Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με την Λίβυα ομόλογό του κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς οι σχέσεις Αθήνας-Τρίπολης δεν ήταν στο βέλτιστο σημείο μετά το επεισοδιακό ταξίδι του πρώην υπουργού εξωτερικών. Ο Νίκος Δένδιας τον περασμένο Νοέμβριο αν και προσγειώθηκε στη λιβυκή πρωτεύουσα αρνήθηκε να αποβιβαστεί για να μην συναντήσει την υπουργό Εξωτερικών Νεϊλά Μανγκούς η οποία τον περίμενε στην αίθουσα του αεροδρομίου. Ο λόγος ήταν ότι η κ. Μανγκούς είχε υπογράψει με τον τότε υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Κατά τις πρόσφατες επαφές όμως του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο , η συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Αλ Σισι αλλά και από τις επαφές των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας με τους ομολόγους τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επαναπροσέγγιση με την Τρίπολη θα πρέπει να γίνει στην παρούσα συγκυρία.

Άλλωστε οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Λιβύης και η πορεία της χώρας προς τις εκλογές συζητήθηκαν εκτενώς ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι οποίες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και κρατούν κοινή στάση απέναντι στο ζήτημα.

Το Κάιρο διατηρεί εδώ και καιρό επαφές και με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης, τον προσωρινό πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά και τον στρατάρχη Χαφτάρ, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν και ο μοναδικός συνομιλητής της Αθήνας. Άλλωστε η απουσία της Ελλάδας άφηνε χώρο σε άλλους παίκτες όπως η Τουρκία, η οποία διατηρεί ισχυρή στρατιωτική παρουσία και επιχειρεί να αυξήσει την επιρροή της στη χώρα, αλλά και η Ιταλία που προχωρά σε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές διπλωματικές πηγές η τηλεφωνική συνομιλία έγινε σε καλό κλίμα με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών να αναφέρονται στους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών ενώ συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτούς διαύλους διατηρώντας τακτική επικοινωνία.

Οι δυο υπουργοί εξωτερικών θα συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ωστόσο το γεγονός ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν έχει ακυρωθεί εκ μέρους της Τρίπολης παραμένει αγκάθι στις διμερείς σχέσεις. Η τοποθέτηση του έμπειρου διπλωμάτη Νίκου Γαριλίδη στην ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη είναι σοβαρή ένδειξη καλής θέλησης εκ μέρους της κυβέρνησης.