Είναι η ώρα για να ενταχθεί η Κύπρος στο ΝΑΤΟ;

Οι τελευταίες εξελίξεις με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην περιοχή Πύλα στην Κύπρο, η στάση της Τουρκίας, της Ρωσίας αλλά και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ πάνω στο θέμα αυτό, πυροδότησαν εκ νέου συζητήσεις μήπως θα ήταν σωστό η Κύπρος να ξεκινήσει διαβουλεύσεις για την είσοδό της στο ΝΑΤΟ

Είναι η ώρα για να ενταχθεί η Κύπρος στο ΝΑΤΟ;

Πολύ περισσότερο που υπάρχει ακόμη ενόχληση στη Λευκωσία για τον συμβιβασμό που “επετεύχθη” στη Βορειοτλαντική Συμμαχία να αναφέρεται με συντεταγμένες η Κύπρος στους επιχειρησιακούς χάρτες του ΝΑΤΟ κατ’απαίτηση της Τουρκίας. Με άλλα λόγια ικανοποιήθηκε το αφήγημα της Τουρκίας περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συγκυρία ίσως είναι ευνοϊκή. Ο πρώτος λόγος είναι ότι πλέον η Κύπρος δεν έχει τόσο στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Το κούρεμα των καταθέσεων το 2013 οδήγησε πολλούς Ρώσους εκατομμυριούχους να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις κυπριακές τράπεζες που για δεκαετίες απολάμβαναν τον χαλαρό τους σύστημα. Ακολούθησε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγόρευσε να δίνει η Κύπρος “χρυσά” διαβατήρια σε Ρώσους πολίτες. Στη συνέχεια υπήρξε η έγκριση του νομοσχεδίου Μενέντεζ-Ρούμπιο από το Αμερικανικό Κογκρέσο που μεταξύ άλλων προέβλεπε και τον τερματισμό του ελλιμενισμού ρωσικών πολεμικών σκαφών στα κυπριακά λιμάνια. Η Ουάσινγκτον επιβράβευσε τη Λευκωσία με την απόφαση για την άρση του εμπάργκο στις πωλήσεων όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επεβλήθησαν στη Μόσχα και η συστράτευση της κυπριακής κυβέρνησης ήταν ένα δυνατό χτύπημα στις άλλοτε στενότατες σχέσεις. Κάτι που οδήγησε στον Πούτιν πριν από λίγα 24 ώρα να μπλοκάρει απόφαση του ΟΗΕ που καταδίκαζε την Τουρκία για τα γεγονότα στην Πύλα. Η Ρωσία ήταν το μόνο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δεν καταδίκασε τα επεισόδια ενώ θα υπάρχει και νέα συζήτηση σε προγραμματισμένη κλειστή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα γίνει απόψε το βράδυ στη Νέα Υόρκη.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι τώρα η ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας ανοίγει τον δρόμο και για να υποδεχτούν και την Κύπρο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ενδυναμωθεί ο γεωστρατηγικός της ρόλος. Το μεγάλο εμπόδιο είναι ασφαλώς η Τουρκία που θεωρείται δεδομένο ότι θα θέσει veto. Επίσης Κύπριοι αναλυτές που έχουν μελετήσει αυτό το ενδεχόμενο έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις του λέγοντας ότι το Κυπριακό θα μετατραπεί σε εσωτερικό πρόβλημα του ΝΑΤΟ όπου ενδεχομένως η Τουρκία να έχει μεγαλύτερη επιρροή από την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και με την έναρξη της σχετικής συζήτησης, με την υποβολή αιτήματος προς το ΝΑΤΟ, η Κύπρος θα είναι ασφαλέστερη.

Πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη συμφώνησαν ότι θα προβούν σε κοινές ενέργειες μετά τα γεγονότα στην Πύλα. Ίσως μια από τις ενέργειες θα ήταν να ενεργοποιήσουν το θέμα ένταξης του νησιού στη Συμμαχία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή