Στις 7 Δεκεμβρίου τα σπουδαία στα ελληνοτουρκικά
Το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας για τις διμερείς σχέσεις.
Διότι, στόχος είναι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το ανακοινωθέν που θα εκδοθεί μετά το τέλος του κοινού υπουργικού συμβουλίου να περιέχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα αφορούν και τις δύο χώρες. Το πόσο προχωρημένο θα είναι αυτό το κείμενο, αν δηλαδή θα κάνει αναφορά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, θα εξαρτηθεί αν θα διατηρηθει το θετικό momentum που υπάρχει το τελευταίο διάστημα.
Αν δηλαδή δεν θα έχουμε υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών που εντυπωσιακά έχουν εξαφανιστεί από τα ελληνικά ραντάρ και αν θα εξακολουθήσει να υπάρχει αυτή η ηπια τουρκική ρητορική.
Μέχρι τότε, στις 16 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η διαδικασία του πολιτικού διαλόγου υπό τους υφυπουργούς Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακσαπάρ, ενώ την επόμενη ημέρα ο Τούρκος υφυπουργός θα προεδρεύσει μαζί με τον έτερο ομόλογό του για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, στις επαφές για τη θετική ατζέντα. Τις εβδομάδες ανάμεσα στο διήμερο επαφών των Αθηνών και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη όπου θα παρευρεθεί και ο κ. Ερντογάν, θα διεξαχθεί και ο επόμενος γύρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Άγκυρα.
Επικεφαλής των μέτρων οικδόμησης εμπιστοσύνης αναμένεται να είναι ο πρέσβης Χριστόδουλος Λάζαρης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι η συνέχιση του κλίματος ηρεμίας και η αποφυγή ρητορικών εξάρσεων που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία και τα αυτονόητα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση του θετικού μομέντουμ, αλλά και για να μπορέσουν να γίνουν τα επόμενα βήματα και να εφαρμοστεί το καθορισμένο πλαίσιο και ο οδικός χάρτης για τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν το προσεχές διάστημα σε διαφορά επίπεδα.
«Οσο οι δύο πλευρές τηρούν όσα έχουν συμφωνηθεί, ενισχύεται το θετικό κλίμα και μπορούν να προχωρήσουν παρακάτω», ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατη κυβερνητική πηγή, η οποία πρόσθεσε πως ζητήματα όπως η προσφυγή στη Χάγη είναι μεν πολύ μακριά, αλλά αυτό δεν τους απαγορεύει να μιλάνε.