ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Νέο «όπλο» της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία: Η κοινή γραμμή της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό
Πρωτοβουλία για να συγκεράσει τις αποκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης για το θέμα του μεταναστευτικού επιχειρεί να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να υπάρχει ενιαία στάση απέναντι στη στάση της Τουρκίας στην οποια δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ότι θα τηρεί τις συμφωνίες ως προς τη διαχείριση των συνόρων.
Πολύτιμος σύμμαχος στην Αθήνα είναι το Παρίσι και η καλή προσωπική σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και η ισχυρή συμμαχία λογω της ελληνογγαλλικής στρατιωτικής συμφωνίας δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητες από τους άλλους εταίρους .
Απέναντι είναι η Γερμανία η οποία λόγω των πιέσεων που δέχεται ο καγκελάριος Σολτς στο εσωτερικό του με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν μέτρα για την προστασία των εσωτερικών συνόρων με την ακροδεξιά «Εναλλακτικη για τη Γερμανία» να είναι ψηλά στις δημοσκοπήσεις.
Επιπλέον, οι πρόσφατες εικόνες στο μικρό ιταλικό νησί Λαμπεντούζα διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κλίμα, ενισχύοντας τις ακροδεξιές φωνές σε όλη την Ευρώπη και παρά τα μηνύματα αλληλεγγύης από πλευράς Κομισιόν, οι αμφιλεγόμενες συμφωνίες, όπως το μνημόνιο συνεργασίας με την Τυνησία, δεν έχουν ακόμη αποφέρει καρπούς, αφού οι αφίξεις στην Ιταλία έχουν αυξηθεί κατά 40% από την υπογραφή του.
Ο πρωθυπουργός χθες έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική ενεργητικής αποτροπής που ακολουθεί η Ελλάδα τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της, αφιερώνοντας μεγάλη προσπάθεια και πόρους, πολιτική που, όπως υπογράμμισε, έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά και έχει περιορίσει τις ροές, στέλνοντας το μήνυμα στους διακινητές ότι είναι δύσκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι χρειάζεται συνεργασία κρατών-μελών προκειμένου να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις και τα δίκτυα των διακινητών να αποθαρρύνονται από το να βάζουν απελπισμένους ανθρώπουςσε βάρκες και να ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι. Η Τουρκία παρακολουθεί συνεχώς τη στάση κάθε χώρας ξεχωριστά σε αυτό το θέμα.
Για «μια πρωτοποριακή συμφωνία, έστω και αν δεν είναι επίσημη» έκανε λόγο σήμερα η εφημερίδα Χουριέτ, και Τούρκοι αξιωματούχοι κάνουν ειδική αναφορά στην απευθείας γραμμή που στήθηκε μέσω whatsapp μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματουχων.
Είναι όμως αρκετό; Στις 7 Δεκεμβρίου θα υπάρξει νέα συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη και εκεί αναμένεται να υπάρξει νέα συμφωνία -διμερής- για τη διαχείριση των συνόρων στο Αιγαίο και τον Εβρο.
Η εμπειρία όμως έχει δείξει ότι η Αγκυρα δεν σέβεται τις συμφωνίες που υπογράφει στα χαρτια, δεν τηρεί ουτε τη συμφωνία που υπεγράφη με την Ευρωπαική Ενωση το 2017.
Γι αυτό και το Μεγαρο Μαξίμου έχει δώσει εντολή να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση στα ελληνοτουρκικά σύνορα...