Ο ρόλος της Αθήνας αλλά και της Λευκωσίας στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Πόλεμος στο Ισραήλ: Δυό φορές καταδίκασε μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός τα όσα διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή και τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
Το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής ήδη αναμένει αυξημένες ροές από τη Γάζα και το Λίβανο και βρίσκεται σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το χειρισμό της νέας ανθρωπιστικής κρίσης.
Η αυριανή άλλωστε έκταση συνεδρίαση των υπουργών εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορά ακριβώς αυτό το θέμα το οποίο είναι επίσης μείζον. Θα είναι άτυπη και θα πραγματοποιηθεί στο Μουσκάτ, όπου βρίσκονται ήδη ορισμένοι υπουργοί για το συμβούλιο Ευρωπαϊκής Ενωσης – Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου ενώ όσοι δεν βρίσκονται εκεί θα συμμετάσχουν με τηλεδιάσκεψη.
Σε διπλωματικό επίπεδο η Αθήνα δεν θέλει να μείνει ένας απλός παρατηρητής των εξελίξεων. Ήδη ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του ενώ η ελληνική κυβέρνηση είναι σε ανοιχτή γραμμή και με την Ουάσινγκτον.
Το γεγονός ότι οι Αμερικανοί είχαν αποστασιοποιηθεί το τελευταίο διάστημα από τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή καθώς δεν ήταν στις πρώτες προτεραιότητες του Τζο Μπάιντεν στην εξωτερική του πολιτική, οι Αμερικανοί θα επιθυμούσαν αξιόπιστους συνομιλητές στην περιοχή. Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει αυτό το ρόλο.
H βάση της Σούδας η οποία βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να υποστηρίξει επιχειρήσεις ή άλλες δραστηριότητες του αεροπλανοφόρου «Gerald Ford» και της ομάδας κρούσης που το συνοδεύει με πορεία που ξεκίνησε χθες από την Αδριατική προς την Ανατολική Μεσόγειο και σε απόσταση βολής από τις ακτές του Ισραήλ εντάσσεται σε αυτή τη τη στρατηγική της Αθήνας.
Αλλά και η Λευκωσία εκτιμά ότι μπορεί ενισχύσει τη θέση της με το Ισραήλ, πολύ περισσότερο που πριν από την επίθεση της Χαμάς υπήρχαν διαβουλεύσεις για συμφωνία του Ισραήλ με την Τουρκία για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου μια χώρα που διαχρονικά σε τέτοιου είδους κρίσεις, ειδικότερα στο Ισραήλ, διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο, σε πολλές των περιπτώσεων με τη δική της παρέμβαση είτε απέτρεψε είτε τερμάτισε τέτοιου είδους καταστάσεις.
“Η Κυπριακή Δημοκρατία διαχρονικά έχει άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και αν μπορούμε να διαδραματίσουμε τον οποιοδήποτε ρόλο και σε ανθρωπιστικό επίπεδο είτε ως κράτος μέλος της ΕΕ, είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε». δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου.