Ελληνοτουρκικός διάλογος στη σκιά της κρίσης της Μέσης Ανατολής

Παρά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη μη ξεκάθαρη στάση του Ταγίπ Ερντογάν και την επιθετική ρητορική του κατά των Αμερικανών, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας θα γίνει κανονικά στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη
Ελληνοτουρκικός διάλογος στη σκιά της κρίσης της Μέσης Ανατολής
Intime/αρχείο

H τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο πρωθυπουργός με τον Ταγίπ Ερντογάν για θέμα που δεν αφορούσε αμιγώς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δείχνει ότι οι διμερείς σχέσεις διατηρούνται το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο σχεδόν χρόνο. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις νεότερες εξελίξεις, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους ηγέτες που τάχθηκαν ξεκάθαρα θέση υπέρ του Ισραήλ . Άλλωστε από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος είχε υπογραμμίσει τη στήριξή του στο Ισραήλ και στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα, προσθέτοντας ότι οι κανόνες εμπλοκής ενός οργανωμένου κράτους δεν πρέπει να εξομοιώνονται με αυτούς μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση. Λίγες ώρες νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης υποδέχθηκε τον Τούρκο ομόλογό του, Μπουράκ Ακτσαπάρ για τη θετική ατζέντα συνεργασίας μια προσπάθεια να βρουν οι δύο πλευρές τομείς όπου μπορούν να συγκλίνουν, στους λεγόμενους τομείς ήπιας διπλωματίας, όπως το εμπόριο, την ενέργεια, την κλιματική κρίση. Πρόκειται για έναν από τους τρεις πυλώνες στους οποίους θα αναπτυχθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος.

Σήμερα θα τον συναντήσει και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου με τις πολιτικές διαβουλεύσεις να περιλαμβάνουν θέματα όπως τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα και τα ζητήματα, βεβαίως, που θέτει η τουρκική πλευρά, και η μορφή που θα λάβουν αυτές οι επαφές είναι κρίσιμη για τις πραγματικές προοπτικές που μπορεί να έχει η προσπάθεια επίλυσης διαφορών σε διμερές επίπεδο.

Παρά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη μη ξεκάθαρη στάση του Ταγίπ Ερντογάν και την επιθετική ρητορική κατά των Αμερικανών, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας θα γίνει κανονικά στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη όπως έχει ανακοινωθεί.

Η προετοιμασία γίνεται κανονικά με μόνο αστερίσκο να υπάρξει υποχώρηση της Τουρκίας από το τραπέζι για τους δικούς της λόγους.

Πάντως οι διαπραγματεύσεις για κάποιες μετατροπές και βελτιώσεις στην κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας συνεχίζονται στις Βρυξέλλες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή