Σύνοδος Καΐρου: Μission imposible η ειρήνη στη Μέση Ανατολή
Η Διάσκεψη του Καΐρου, αν και ήταν η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για εκεχειρία, δεν έκανε βήματα προόδου, καθώς δεν κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν
Με το ερώτημα, αν υπάρχει χώρος για διπλωματία στη Μέση Ανατολή πραγματοποιήθηκε χτες η Διάσκεψη του Καΐρου, χωρίς να υπάρξει ούτε κοινή ανακοίνωση, αλλά ούτε και καμμία πρόοδος. Ωστοσο ήταν μια διάσκεψη που ήταν επιβεβλημένη να γίνει σε μια πρώτη προσπάθεια να ξεκινήσουν συνομιλίες γύρω από ένα τραπέζι εστώ και αν οι ισορροπίες και τα αποκλίνοντα συμφέροντα είναι πολλά.
Διαφωνίες υπήρξαν στο παρασκήνιο και για τυχόν αναφορές στη Χαμάς ή στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ενώ απουσίαζαν παίκτες που διαδραματίζουν ρόλο στο παγκόσμιο σκηνικό όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ισραήλ και ασφαλώς το Ιράν που δεν προσκλήθηκε. Οι αραβικές χώρες, όπως τόνισαν ότι είναι καιρός να αρχίσουν ξανά οι ειρηνευτικές προσπάθειες για να κλείσει ο κύκλος της βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.
«Βρισκόμαστε πραγματικά σε μια ιστορική καμπή. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να συνεχιστούν τα δεινά των Παλαιστινίων» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να βλέπουμε αθώους ανθρώπους να σφαγιάζονται». Αξίζει να κρατήσουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν κάθησε για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι με τον πρέοδρο της Κύπρου, μιας χώρας που δεν αναγνωρίζει. Και στο πνεύμα της ρητορικής του Κυπριακού, ο υπουργός της Τουρκίας επανέλαβε την πρόταση της χώρας του για την εγκαθίδρυση ενός συστήματος εγγυητριών χωρών, στο πλαίσιο μία λύσης δύο κρατών, του Ισραήλ από τη μία και ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
«Πρέπει να υλοποιήσουμε τους μηχανισμούς εγγύησης. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι και οι δύο πλευρές εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους που είναι απαραίτητες για μια δίκαιη ειρήνη. Η Τουρκία κάνει βήματα για την καλλιέργεια αυτής της προοπτικής και εργάζεται για να εξασφαλίσει ένα δίκαιο, ασφαλές και αξιοπρεπές μέλλον για όλους στην περιοχή. Τώρα πλέον είναι η κατάλληλη στιγμή» υποστήριξε. «Η Τουρκία πιστεύει ότι με την παύση των εχθροπραξιών και την άνευ όρων προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αυτό που συμβαίνει μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία. Μια ειρηνευτική διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει στη βάση μίας λύσης των δύο κρατών. Αυτό είναι εφικτό μέσω της δημιουργίας ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους εντός των
συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ» επανέλαβε.
Η παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού και η σημαντική παρέμβασή του ήταν θετική που δεν πέρασε απαρατήρητη από τους Αμερικανούς, καθώς η χώρα μας διεκδικεί να έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις. Kαι με το σκεπτικό και στα δικά μας τα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας, αλλά πάντοτε σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και ότι η Χαμάς δεν είναι ταυτόσημη με τον παλαιστινιακό λαό ενώ προξενεί ανείπωτο πόνο σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Υπογράμμισε επίσης ότι καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν όρια στην βλάβη και τη ζημία στους ανθρώπους. Εξήρε τη σημασία της συνέχισης της ειρηνευτικής διαδικασίας. O πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνεχεις επαφές με ηγέτες κρατών και τις επόμενες ημέρες προκειμένου να ενισχύσει το προφίλ της Ελλάδας ότι μπορεί να αναλαβεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία με στόχο την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.